Începutul sfârşitului pentru Elena Udrea
Luna februarie o are în prim-plan pe Elena Udrea, căreia procurorii cer şi reuşesc în Parlament să-i ridice imunitatea parlamentară, astfel încât s-o poată ancheta mai întâi în dosarul supranumit Gala Bute şi apoi în Microsoft. A şi fost arestată, între 11 şi 17 februarie, pentru ca ulterior să fie plasată în arest la domiciliu.
După câteva zile de libertate, celebra blondă a fost arestată din nou în 25 februarie şi a rămas în spatele gratiilor până pe 7 mai, când a schimbat definitiv celula închisorii de la Târgşor cu dormitorul său din complexul Stejarii din nordul Bucureştiului. Venirea primăverii a coincis cu încătuşarea pentru 24 de ore a fostului senator şi judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă.
Acesta, acuzat că ar fi primit mită de la finul său şi că ar fi sprijinit comerţul cu carne către Rusia, deşi acest lucru era interzis prin embargo, n-a mai ajuns însă în spatele gratiilor, căci judecătorii i-au impus arestul la domiciliu.
Cazul său a fost însă trecut destul de uşor în plan secundar, căci imediat au fost arestaţi doi primari cunoscuţi şi un ministru în funcţie. Cel mai cunoscut dintre ei, Marian Vanghelie, primarul de la sectorul 5 al Capitalei, a fost acuzat că în opt ani de mandat ar fi cerut şi primit mită de aproape 30 de milioane de euro.
Întâi Vanghelie, apoi Mazăre
Practic, edilului i s-a imputat faptul că ar fi primit comisioane generoase din fiecare contract pe care primăria îl încheia cu diverse firme. Reţinerea lui Vanghelie a avut loc pe 13 martie, iar trei zile mai târziu, în spatele gratiilor a ajuns şi colegul său pesedist, primarul Constanţei, Radu Mazăre.
Acesta din urmă, un client mai vechi al procurorilor DNA, era acuzat că ar fi primit, prin intermediul omului de afaceri Sorin Strutinski, o şpagă de 9 milioane de euro. Gaşca de VIPuri a fost întregită de Darius Vâlcov, pe atunci ministru al finanţelor, acuzat că ar fi primit mită pe vremea când era primar la Slatina.
Astăzi, nici unul dintre ei nu mai este 2015în spatele gratiilor. Tot în martie, “afaceri” cu DNA au avut şi Dan Şova, dar şi Viorel Hrebenciuc. Primul a scăpat de arestare după ce colegii săi senatori au refuzat să-i ridice imunitatea, iar al doilea a reuşit să iasă din puşcărie, după ce fusese arestat încă din octombrie 2014, în dosarul privind retrocedarea ilegală a zeci de hectare de pădure.
Oprescu, prins cu banii în buzunar
După o vară relativ liniştită, procurorii DNA au decapitat Primăria Generală a Capitalei, reuşind să-l prindă pe edilul Sorin Oprescu având asupra lui 25.000 de euro dintr-o şpagă primită prin intermediul unui subordonat de-al său. La “Beciul Domnesc”, primarul general a descoperit că e bolnav de plămâni şi a creat un scandal imens după ce în celula sa au fost găsite mai multe doze de insulă decât avea dreptul să deţină, fiind insulino-dependent.
A fost plasat în arest la domiciliu la sfârşitul lui octombrie, după ce s-a operat şi acum se reface, fiind îngrijit de iubita sa, la domiciliu. Însă tot în septembrie, anchetatorii au bifat o premieră. L-au trimis în judecată pe primul-ministru în funcţie la acea vreme, Victor Ponta. Acestuia, oamenii legii i-au adus nu mai puţin de 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. A zecea lună a anului a readus-o în prim-plan pe Elena Udrea.
Aceasta a fost din nou la un pas să fie arestată pentru o mită de 5 milioane de euro, însă a fost salvată de colegii săi deputaţi, care, deşi au permis ca ea să fie anchetată şi reţinută, au refuzat să permită şi arestarea. În aceste condiţii, blonda a fost pusă sub control judiciar, contra unei cauţiuni de cinci milioane de lei.
Piedone, anchetat pentru Colectiv
Procurorii DNA au început luna noiembrie tot cu Elena Udrea, pe care au pus-o sub acuzare într-un al patrulea dosar, privind creditul său de trei milioane de euro, luat de la BRD şi pe care ulterior l-a cesionat unei alte persoane, cu tot cu terenul pe care-l cumpărase cu bani.
În prima parte a lunii însă, anchetatorii au încercat să-l ducă la zdup şi pe fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acuzat că ar fi autorizat ilegal clubul Colectiv, cel în care s-a produs tragedia în urma căreia 63 de oameni şi-au pierdut viaţa.
Din păcate pentru procurori, judecătorii n-au considerat necesar să-l aresteze pe Piedone. Acestuia i-a fost impus totuşi un control judiciar pe cauţiune în sumă de un milion de lei, însă abia în 18 decembrie, după ce acuzaţiile i-au fost extinse.
Un prinţ în război cu DNA
Luna cadourilor nu a fost una prea generoasă cu Dan Şova. Decembrie este luna în care senatorul n-a mai reuşit să fenteze arestul. După ce iniţial fusese lăsat în arest la domiciliu, amicul fostului premier Victor Ponta a ajuns într-o celulă a “Beciului Domnesc”. Dan Şova este acuzat că ar fi luat mită 100.000 de euro de la o avocată pentru a-i facilita un contract de asistenţă juridică la CET Govora.
De altfel, el este singura persoană cunoscută care în acest moment mai este încarcerată la arestul Poliţiei Capitalei. Asta şi pentu că alţii au fost mai norocoşi decât el. Este vorba despre fostul PDL-ist Ioan Oltean, cercetat sub control judiciar pentru că ar fi primit şpagă 600.000 de euro pentru intervenţii la ANRP, dar şi despre prinţul Paul şi omul de afaceri Remus Truică, amândoi plasaţi în arest la domiciliu în dosarul în care sunt suspectaţi că ar fi reuşit să obţină în mod fraudulos o parte a averii regale a României.