Raportul NOAA arată că temperaturile ridicate din anul 2016 au fost rezultatul unui El Niño foarte puternic care a dus la o încălzire globală pe termen lung.

Potrivit raportului:

  • temperaturile globale înregistrate la nivelul solului anul trecut au fost cele mai ridicate din ultimii 137 de ani
  • temperaturile de la nivelul mării au fost, de asemenea, cele mai ridicate
  • nivelul mării a înregistrat o valoare record raportată la ultimii 24 de ani, de când se realizează măsurători cu ajutorul sateliților
  • nivelul gazelor care creează efectul de seră a crescut mai repede decât în oricare alt an, iar dioxidul de carbon a depășit pentru prima dată media de 400 de părți la un milion

El Niño este un fenomen meteorologic care încălzește Oceanul Pacific și transmite o cantitate de căldură în atmosferă care duce la o creștere a temperaturii la nivel global.

Totuși, aceste fenomene sunt doar unul dintre factorii care duc la încălzirea planetei. Oamenii de știință din domeniul climatic au declarat că rolul lui El Niño este relativ mic în comparație cu cel pe care îl joacă oamenii.

Recentul raport NOAA confirmă ceea ce Organizația Meteorologică Mondială a anunțat în ianuarie despre temperaturile globale.

Potrivit documentului publicat joi, temperatura globală a pământului și a suprafeței oceanelor a fost cu 0,45˚-0,56˚C peste medie înregistrată în perioada 1981-2010, și cu 1˚C peste media din perioada preindustrială.

Acordul de Climă de la Paris, din 2015, a stabilit ca obiectiv limitarea încălzirii globale la 1,5˚C peste media din perioada preindustrială.

2016 a fost al treilea an consecutiv cu temperaturi-record, a declarat NOAA.

În urmă cu doar câteva zile, un raport publicat în Lancet Planetary Health Journal arăta că vremea extremă ar putea ucide 150.000 de oameni în fiecare an în Europa până în 2100, dacă nu se va face nimic pentru a stopa efectele schimbărilor climatice.

Numărul preconizat al victimelor pentru anii viitori este de 50 de ori mai mare decat cel raportat acum, arată studiul. 99% din decesele legate de vremea extremă ar fi cauzate de valurile de căldură, cel mai grav fiind afectată Europa de Sud. Experții au declarat că rezultatele cercetării au fost îngrijorătoare.

Dacă nu se face nimic pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a îmbunătăți politicile de reducere a impactului asupra fenomenelor meteorologice extreme, studiul realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene spune:

  • Decesele cauzate de condițiile meteorologice extreme ar putea crește de la 3.000 pe an cât erau între 1981 și 2010 la 152.000 între 2071 și 2100
  • Două din trei persoane din Europa vor fi afectate de dezastre până în 2100, față de o rată de 20 la începutul secolului
  • Va avea loc o creștere substanțială a deceselor cauzate de inundațiile costiere, de la șase victime pe an la începutul secolului până la 233 de ani până în 2100

Mesajul învățătoarei pentru eroul din Mangalia: “Ai învins teama, ai salvat vieți, nu ai învins valurile” | VIDEO


Urmărește-ne pe Google News