Anul trecut, temperaturile de pe continentul european au fost mai mari cu 1,9 grade Celsius peste media cuprinsă între 1981 și 2010. Au fost cele mai mari temperaturi de când au început înregistrările în 1900. Raportul State of the Climate 2020 al Societății Meteorologice Americane spune că temperaturile din Arctica cresc, de asemenea, rapid.
Rapoartele de la începutul acestui an confirmaseră că 2020 a fost cel mai cald din Europa înregistrat, însă noile date arată că diferenţa de temperatură față de anii anteriori a fost semnificativ mai mare decât se credea anterior.
„Acest nivel de diferență față de media pe termen lung anterioară, care este o mare diferență, este ceva îngrijorător”, a spus dr. Robert Dunn, un om de știință în domeniul climatului la Met Office din Marea Britanie.
Căldura din Europa a adus diferențe uriașe de temperatură față de media pe termen lung în unele țări ca Estonia, Finlanda și Letonia, toate înregistrând diferenţe de 2,4 grade Celsius. Cei mai călduroși cinci ani în Europa s-au înregistrat din 2014 încoace.
O altă zonă a lumii care se confruntă cu încălzirea rapidă este Arctica. „Arctica e încălzește incredibil de repede. A fost cea mai ridicată temperatură medie a suprafeței din Arctica dintr-o serie de 121 de ani în urmă, în 2020”, a spus dr. Dunn.
Concluziile raportului climatic
- Gazele cu efect de seră au atins un nivel record. În pofida pandemiei globale care a încetinit activitatea economică, concentrațiile majore de gaze cu efect de seră atmosferice, inclusiv dioxidul de carbon (CO2), metanul și oxidul de azot au ajuns la un nivel record în 2020.
- Nivelul mării la nivel mondial a fost cel mai mare înregistrat.
- Tendința de încălzire a Pământului a continuat. Anul 2020 a fost unul dintre cei mai călduroşi ani de când au început înregistrările (în jurul anului 1850) și a fost cel mai cald an înregistrat fără un eveniment El Niño (un model climatic de încălzire în Pacific).
- Ultimii șapte ani, 2014-2021, au fost cei mai călduroşi, conform măsurătorilor.