Creșterea numărului de infectări din Europa, pe fondul apariției variantei Omicron – mult mai contagioasă și posibil mai rezistentă la vaccinuri – a dus la impunerea de noi restricții, noi reguli de călătorie și chiar a obligativității vaccinării pentru anumite categorii de angajați.
În planurile de acțiune împotriva Omicron, dacă tulpina va genera un val 5 violent la început de 2022, se află și măsura închiderii școlilor. Ar fi al treilea an în care copiii învață mai mult online – o variantă care s-a dovedit neproductivă. „Învățământul online e un dezastru!”, spunea chiar ministrul român al educației, Sorin Cîmpeanu.
În tot acest context, închiderea școlilor nu are repercusiuni doar asupra educației copiilor, ci vine cu dificultăți și pentru angajați și firme, în condițiile în care măsura îi forțează pe părinți să lucreze de acasă sau să intre în concediu pentru a-și putea supraveghea copiii.
Mulți s-au lovit de această situație în 2020 și 2021, și s-ar putea confrunta cu ea și în 2022.
Mai multe state europene au suspendat deja cursurile în format fizic
În Germania, unde școlile din unele landuri s-au închis deja, cazurile de COVID în rândul copiilor mai mici de 15 ani sunt aproape de două ori mai multe decât media națională. O tendință similară există și în alte state din Uniunea Europeană, dar și în Marea Britanie.
Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a declarat recent că nu există nicio certitudine că guvernul va putea menține școlile deschise în perioada următoare.
În Franța, multe școli s-au închis încă de luna trecută. Acolo, rata infectărilor în rândul copiilor mai mici de 9 ani a ajuns la 634 la suta de mii până în data de 6 decembrie, în condițiile în care la începutul lunii noiembrie era sub 100.
„Copiii sunt cel mai mare bazin de contaminare în acest moment”, a declarat pentru RTL Karine Lacombe, care conduce departamentul de boli infecțioase de la Spitalul Saint Antoine din Paris.
Guvernul din Danemarca a decis marți închiderea tuturor școlilor primare cu o săptămână mai devreme decât era programat. Decizii similare au fost luate și în Olanda și unele părți ale Elveției.
Închiderea școlilor, „opțiunea nucleară”
În unele țări însă, închiderea școlilor este văzută drept ultima soluție.
Christoph Berger, șeful Comisiei Federale de Vaccinare din Elveția, a declarat recent că această variantă nu este exclusă, dar înainte pot fi luate alte măsuri, precum purtarea măștilor și testarea regulată.
În Belgia, unii oficiali guvernamentali au precizat că închiderea școlilor este „opțiunea nucleară”.
Chiar și cu Omicron, „școlile sunt absolut esențiale”, a declarat Michael Devoldere, purtător de cuvânt al Ministerului flamand al Educației, adăugând că „școlile ar trebui să fie închise numai atunci când într-adevăr nu există altă opțiune”.
Europa începe vaccinarea copiilor sub 12 ani, în încercarea de a controla răspândirea Delta și Omicron la cei mici
O cauză a răspândirii COVID-19 în școli este aceea că vaccinările copiilor cu vârste între 5 și 11 ani sunt încă în stadiu incipient în Europa.
În valurile precedente ale pandemiei, copiii au fost mai puțin afectați de infectarea cu coronavirus, dezvoltând în general forme ușoare sau asimptomatice ale bolii. Totuși, ei au rămas un mijloc de transmitere a virusului către părinți și bunici, iar venirea iernii accentuează acest fenomen, în condițiile în care oamenii petrec mai multe ore în spații închise și mai puțin aerisite. În același timp, copii sunt expuși riscului de infectare și în afara sălilor de clasă.
În aceste condiții, vaccinarea copiilor va juca un rol important în redeschiderea școlilor, notează Bloomberg.
Germania a început în această săptămână să vaccineze copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, deși, deocamdată, imunizarea este recomandată doar minorilor vulnerabili, cu afecțiuni medicale.
Vaccinările acestei grupe de vârstă au început și Grecia și Italia, iar Belgia se pregătește, la rându-i, să dea startul campaniei de imunizare.
În Marea Britanie, vaccinarea copiilor din categoria 5-11 ani ar putea fi autorizată înainte de Crăciun, în timp ce Elveția intenționează să înceapă imunizările în ianuarie.
Tot în ianuarie e așteptată să înceapă și în România vaccinarea copiilor.
Foto: EPA