Cuprins:
„Cel mai cald an înregistrat”
Conform informațiilor aferente lunii noiembrie ale Serviciului Copernicus al UE privind schimbările climatice, temperatura medie a suprafeței planetei a fost cu 1,62 grade Celsius peste nivelul de dinainte ca de vină pentru încălzirea globală să fie combustibilii fosili.
Ținând cont că în prezent sunt disponibile date pentru 11 luni din acest an, oamenii de știință au precizat că media pentru acest an ar urma să fie de 1,60 grade Celsius, depășind recordul din 2023 – 1,48 grade Celsius.
„Acum putem confirma cu certitudine că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat și primul an calendaristic cu o temperatură de peste 1,5 grade. Acest lucru nu înseamnă că acordul de la Paris nu a fost respectat, dar înseamnă că este mai urgent ca niciodată să acționăm pentru combaterea schimbărilor climatice”, a spus Samantha Burgess, director adjunct al serviciului C3S din cadrul Copernicus.
Luna în care temperatura a depășit pragul de 1,5 grade
Conform Acordului de la Paris privind clima, cei 196 de semnatari trebuie să mențină încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius pentru a limita impactul fenomenelor meteo extreme. Însă acest lucru este evaluat de-a lungul a 10 sau 20 de ani, nu a unui singur an.
Totuși, probabilitatea de a nu depăși pragul de 1,5 grade Celsius chiar și pe termen lung pare din ce în ce mai redusă. Se estimează că emisiile de CO2 care încălzesc planeta vor continua să crească în acest an, în pofida angajamentului de la finalul lui 2023 – de a „renunța la combustibilii fosili”.
Emisiile provenite de la arderea combustibililor fosili trebuie să scadă cu 45% până în anul 2030 pentru a nu depăși pragul de 1,5 grade Celsius. Conform datelor C3S, noiembrie a fost a 16-a lună din cele 17 luni în care temperatura a depășit pragul de 1,5 grade.
Criza climatică a dus deja la intensificarea fenomenelor meteo extreme, cu caniculă, furtuni violente și inundații grave.