Cuprins:
Conform estimărilor Met Office, temperatura medie globală, în 2025, ar urma să fie între 1,29 și 1,53 de grade Celsius peste nivelurile perioadei preindustriale (1850-1900), cu o medie de 1,41 de grade Celsius. Acest lucru ar plasa 2025 printre primii trei cei mai călduroși ani înregistrați vreodată.
Impactul fenomenului El Nino
Deși se așteaptă ca sfârșitul fenomenului El Nino să ducă la o ușoară răcire, experții sunt surprinși de prognozele pentru 2025.
Profesorul Adam Scaife de la Met Office a remarcat: „Este interesant de observat că pentru 2025 sunt prognozate temperaturi globale ridicate, în pofida faptului că (regiunea) Pacificului tropical se îndreaptă către o fază La Nina, care are ca rezultat condiţii uşor mai răcoroase”.
2024 – Un an-record
Met Office anticipează că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată la nivel mondial. Acesta va depăși recordul stabilit în 2023 și va marca prima dată când temperatura medie globală va trece de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Această estimare coincide cu concluziile observatorului european Copernicus, publicate recent.
Semnificația pragului de 1,5 grade Celsius
Depășirea acestui prag are o importanță deosebită. Nick Dunstone, supervizorul raportului, a declarat că reprezintă „o piatră de hotar în istoria climei, care ne pune pe gânduri”. Acest nivel corespunde obiectivului cel mai ambițios al Acordului de la Paris din 2015.
Perspective globale
Conform calculelor ONU, lumea nu este pe calea cea bună pentru reducerea poluării cu carbon. Politicile actuale ale națiunilor ar putea duce la o încălzire „catastrofală” de 3,1 grade Celsius pe parcursul secolului, sau de 2,6 grade Celsius, dacă promisiunile de îmbunătățire vor fi respectate, potrivit Programului ONU pentru Mediu (UNEP). Aceste previziuni subliniază urgența acțiunilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice și necesitatea implementării unor politici mai eficiente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Secțiunea „Schimbări climatice” este susținută de European Climate Foundation. ECF nu a fost implicată în niciun fel în procesul editorial și nu este responsabilă pentru punctele de vedere exprimate în textele apărute în cadrul secțiunii.