Anual, zeci de mii de copii se nasc înainte să le vină sorocul, cum se spune în popor, și cu toate acestea cresc sănătoși și frumoși. Vineri, în amfiteatrul ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Univeristar de Urgență București, părinți, copii și cadrele medico-sanitare deopotrivă s-au adunat sun sloganul ”Prematuritatea egal viață”.
Acolo printre părinții fericiți, familia Baltă, cu tripleți: două fetițe și un băiețel
”După mai multe încercări nereușite, timp de vreo cinci ani, am făcut tratament și acum un an, pe 14 decembrie, am aflat că vom avea tripleți. Și astăzi, că este ziua mamei, este cea mai frumoasă aniversare din viața ei”, povestește mămica tripleților.
Recunoaște că a fost o sarcină grea, dar spune că Dumnezeu i-a ajutat.
”A fost o sarcină grea, le-am dus până la 33 de săptămâni cu ajutorul medicilor. Pe 8 mai am născut, iar după trei săptămâni am ajuns acasă sănătoși. Azi avem șase luni, suntem grăsuni frumoși și sănătoși”, povestește fericită Elena Baltă.
Copiii nu sunt identici, nici măcar fetițele care au fost în aceeași placentă. Au personalități diferite și, poate surprinzător, cel mai lipicios este băiețelul, Darius Cristian, ultimul sosit pe lume.
”Fizic seamănă. Nu sunt identice chiar dacă fete au fost în aceași placentă. Fiecare are personalitatea lui, așa priviți sunt diferiți, dar au o trăsătură comună, toți sunt puternici. Mara, fetița cea mare, spun așa pentru că s-a născut prima, este mai calmă, doarme mai mult. Ioana este mai iute. Ultimul, Darius Cristian. Este foarte lipicos, este mămos. El imediat zâmbește. Se atașează chiar și de străini. Fetele, în schimb, sunt mai prețioase, nu se lasă îndrăgite de oricine”, mai spune mama cea fericită.
Copiii stau toți într-o cameră, dar fiecare în pătuțul lui. Când scâncește unul, este luat imediat pentru ca să nu-i trezească și pe ceilalți. Asta în momentele bune, pentru că de multe ori copiii plâng toți trei în același timp. Iar atunci este nevoie de forțe.
Elena este economist și lucrează de 18 ani în această meserie. Nu știe deocamdată dacă, după ce se va termina concediul de maternitate, va mai merge la serviciu.
”Vom vedea dacă rentează. Copiii sunt ceea ce avem mai de preț. Ei merită totul. Ne vom gîndi”, mai spune mămica.
Când îi întreabă cineva cât le este de greu cu tripleți, ei răspund: ”Păi, de trei ori mai greu, dar și de trei ori mai fericiți”.
Statisticile internaționale vorbesc despre o creștere a ratei prematurității, concomitent cu scăderea vârstei de la care copii supraviețuiesc, ajungând în Occident și la 22 de săptămâni.
”Există o creștere a ratei prematurității în toată lumea, care se datorează unui lucru bun, progresului medicinei care favorizează reproducerea asistată, adică sunt nașteri prin fertilizare in vitro, nașteri la vârste foarte mari. Progresul neonatologiei a făcut ca vârsta de la care copiii supraviețuiesc să fie mai mică. Dacă acum câțiva ani, la 24-25 de săptămâni, copiii erau considerați la limita viabilității, la acest moment în străinătate și la 22 de săptămâni există supraviețuitori. În felul acesta sunt mai mulți prematuri”, explică medicul Adriana Dan, medic primar neonatolog.
Medicul precizează că numai la Spitalul Universitar de Urgență București sunt 300-400 de prematuri anual.
Citește și: DOCUMENTAR/ Viața Mariei Tănase, un secret bine păzit. “Cu limbă de moarte îi rog să nu aducă nimănui la cunoștință moartea mea”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro