Noul sistem, aflat în stadiul de prototip, este o soluție integrată ce include hardware, software și proceduri de antrenament. Sistemul hardware este casca sau bentița cu camere 3D, de tip stereo în spectrul vizibil, pentru scanare în exterior și de adâncime, bazată pe proiecții în infraroșu, pentru scanare în interioror, la care se adaugă o centură cu vibrații.
Software-ul preia informația primară de la camerele 3D ce scanează permanent mediul. Informația achiziționată este prelucrată și împărțită în obiecte, comune sau speciale, respectiv scări, uși, gropi, obstacole la nivelul capului. Obiectele cele mai importante sunt selectate automat, iar pentru fiecare se generează o reprezentare sub forma unor stimuli audio, transmiși în căști și haptici, prin vibrații pe centură. Toate aceste operații se petrec extrem de repede, de 15-20 de ori pe secundă, astfel încât redarea mediului este actualizată permanent, iar un nevăzător aflat în mișcare sau într-un mediu dinamic va percepe imediat toate schimbările din jurul său.
”Sunt disponibile mai multe forme de redare audio sau vibrații, adaptabile în funcție de context și preferințe, explică, pentru Libertatea, profesor doctor inginer Alin Moldoveanu, responsabilul Universității Politehnica din București pentru ”Sound of Vision” şi coordonatorul tehnic al proiectului.
Procedurile de antrenament îl ajută pe utilizator să stăpânească funcțiile sistemului și să devină rapid și precis în ințelegerea reprezentărilor audio-tactile. Antrenamentul se realizează gradual, mai întâi într-o suită de medii 3D, de realitate virtuală din ce în ce mai complexe, apoi în medii reale, sub supravegherea unor instructori de mobilitate.
“În continuare, se va urmări perfecționarea soluției și aducerea ei de la stadiul de prototip la cel de produs finit, comercial, cu un cost acceptabil pentru a permite utilizarea de către un număr cât mai mare de nevăzători. Sistemul a fost testat intensiv, implicând un număr mare de nevăzători și perfecționat interactiv pe baza feedback-ului. Rezultatele sunt extrem de promițătoare: utilizatorii antrenați sunt capabili să perceapă mediul și să navigheze extrem de dinamic folosind prototipul”, explică Alin Moldoveanu.
Sound of Vision (soundofvision.net) este un proiect european ”Horizon 2020”, cu un obiectiv extrem de ambițios, crearea unui dispozitiv portabil pentru nevăzători. Conducerea proiectului a fost asigurată de University of Iceland, iar coordonarea tehnică de către Universitatea Politehnica din București. Din consorțiu fac parte cinci universități, două organizații pentru nevăzători, un institut de cercetare şi o companie privată.
Citește și: Un bătrân din Germania a primit zeci de invitații la masa de Crăciun, după ce a scris un anunț emoționant
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro