După mai multe vizite la ferme şi unităţi de procesare din judeţ, Petre Daea a ajuns apoi la Alba Iulia, unde în şanţurile cetăţii istorice a fost aşteptat de câteva zeci de crescători de ovine, dar şi de numeroşi membri PSD. Dacă întâlnirea cu activul de partid a fost obişnuită, discuţiile cu fermierii şi ciobanii veniţi să se întâlnească cu ministrul au fost savuroase.

Daea a fost aşteptat de unul dintre producătorii din Alba cu o pâine tradiţională realizată în forma României şi cu mesajul „Alege oaia!” din care acesta a spus că e prea frumoasă ca să rupă. El a rupt în final din partea de jos a pâinii, spunând că ia puţin nisip de pe fundul Dunării.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Ministrul s-a întreţinut apoi cu crescătorii de ovine prezenţi la eveniment, a gustat din produsele expuse de aceştia, iar la un moment dat i s-a oferit o bâtă de cioban pentru a o folosi în minister în cazul în care nu se face înţeles.

„De pe fundul Dunării aş lua puţin nisip ca să meargă mai bine barjele să ducem grâul afară şi să luăm banii pe el”, a spus Daea.

El şi-a cumpărat virsli din oaie, un fel de cârnaţi tradiţionali specifici zonei Ardealului, dar şi o pâine coaptă în cuptor şi a cărei coajă a fost apoi bătută, produs realizat de o brutărie din Sântimbru şi care este atestat ca produs tradiţional. Daea a insistat să plătească de fiecare dată spunând că astfel susţine producătorii autohtoni să îşi valorifice marfa.

Ministrul a explicat celor prezenţi de ce a lansat campania de promovare a consumului de carne de oaie precizând că a fost impresionat de munca grea a ciobanilor.

„Am altă bâtă! Mintea”, a răspuns Daea şi, după ce a analizat bâta de lemn, a dat-o înapoi nu înainte de a le arăta celor prezenţi cum urcă ciobanii muntele ajutându-se de bâtă ca să nu îi doară spatele.

Ministrul nu a ratat nici micii ardeleneşti şi s-a oprit să mănânce câte un mic alături de ceilalţi oficiali care îl însoţeau.

„Vrem să nu lăsăm nici un fir de lână pe mărăcini sau să i se dea foc”

Daea a vorbit şi despre valorificare lânii obţinute de la oi, declarându-se nemulţumit de faptul că aceasta este aruncată sau arsă. El a explicat că Ministerul Agriculturii a lansat un program pentru valorificare lânii prin care se oferă un leu pe kilogramul de lână valorificată, iar până acum s-au înscris pentru a beneficia de această subvenţie peste 32.000 de crescători de ovine.

„E bine că am luat-o cu oaia că ea vine săraca din vârful muntelui cu oamenii ăştia care se duc şi pleacă câte şase luni de zile. Uită de copii, uită de neveste, uită de familie, uită de sat şi când vin, vin plângând. Ai văzut la Loman (n.r. – o localitate de oieri din Alba) veneau ciobanii plângând de bucurie că au ajuns în vatra satului. Excepţional. Şi pe oamenii aceştia trebuie să îi ajutăm”, a mai spus Daea.

Potrivit acestuia, Guvernul intenţionează să acorde acest sprijin de 1 leu pentru kilogramul de lână şi anul viitor.

„În România, din calculele noastre rezultă anual peste 336.000 de tone de lână care până anul acesta ştiţi foarte bine fie era abandonată, fie i se dădea foc. Era pur şi simplu în voia sorţii pentru că cei care cresc ovine nu aveau interesul neavând unde să valorifice (…). Lipsa de câştig îi determina să abandoneze acest produs extraordinar. De anul acesta, am instituit prin hotărâre de guvern un sprijin de un leu pe kilogramul de lână în condiţiile în care această lână se valorifică. Am purces la înscrierea celor care cresc ovine şi au lână spre valorificare. Am ajuns la un număr de 32.000 de persoane, de crescători de ovine din ţară s-au înscris în acest program. Sunt realizate patru centre de valorificare a lânii. Am găsit unităţi de industrie care se pot modula pe produse din lână şi abia aşteaptă să facem ceea ce trebuie să legăm lanţul. Nu este uşor (…)”, a spus Petre Daea.

După „Alege oaia!”, Daea vrea să dea gratuit purcei fermierilor

După campania naţională „Alege oaia!”, ministrul Agriculturii vrea să lanseze un alt program prin care să fie sprijinită refacerea efectivului de porci de rase româneşti.

El a explicat că Ministerul Agriculturii pregăteşte un program prin care va oferi gratuit fermierilor purcei din rasele româneşti Bazna şi Mangaliţa pe care au obligaţia să îi crească şi apoi să îi vândă către consumatori sau unităţile de procesare.

Petre Daea a spus că acest program este în pregătire şi presupune totodată subvenţii pentru crescătorii de porci.

„Acest sprijin de 1 leu pe kilogramul de lână va continua şi anul viitor astfel încât să nu lăsăm niciun fir de lână pe mărăcini sau să i se dea foc. Să îl aducem acolo unde valoarea lui poate fi ridicată prin folosire superioară înţelegând că avem şi posibilitatea având în vedere resursa, dar avem şi mintea necesară şi forţa de muncă pe care vrem să o folosim legând astfel interesul local de acest produs minunat”, a mai spus Daea.

Potrivit ministrului, programul va presupune atât subvenţii cât şi  oferirea gratuită de purcei pentru fermierii care doresc să îi crească pentru vânzare sau procesare.

Actul normativ, care este în avizare la celelalte ministere, prevede că fermierii să se înscrie în program şi să primească gratuit purcei din cele două rase româneşti pe care au obligaţia să îi crească şi să îi îngraşă până la minim 130 de kilograme, apoi să îi vândă către procesatori.

„Va continua şi programul de creştere a porcilor, pentru a spori efectivele de animale, iar pentru această zonă suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă. Sunt cele două rase, Mangaliţa şi Bazna., care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar din fericire câţiva oameni în ţara aceasta, care au avut dragoste faţă de acest animal, faţă de aceste rase, le-au păstrat. Avem deja un efectiv redus, dar pe care îl susţinem în aşa fel încât efectivul să crească şi apoi să distribuim carnea de porc bazna şi de porc mangaliţa. Este un program care va suscita interes (…)”, a spus Daea.

Citește și: A chemat ambulanța ca să ajungă la discotecă, iar apoi s-a lăudat pe Facebook

 
 

Urmărește-ne pe Google News