Startul manifestărilor de Ziua Națională s-a dat la ora 10.00. După intonarea imnului, slujba religioasă, discursuri ale autorităţilor şi depuneri de coroane, a sosit unul dintre cele mai aşteptate momente. Militari din cadrul Batalionului 47 Comunicaţii şi Informatică general Nicolae Petrescu au pus în scenă un exerciţiu de precizie şi îndemânare în mânuirea armei, care a fost pe placul buzoienilor, aceștia aplaudându-i minute în şir pe militari.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Şirul manifestărilor s-a încheiat cu parada militară, cel mai aşteptat moment al zilei, în cadrul căreia în jur de 450 de militari ai structurilor MApN şi MAI au defilat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Miile de buzoieni de toate vârstele i-au admirat pe militarii în uniformă, însă în final s-au declarat dezamăgiţi în condițiile în care, deşi se aşteptau ca aceștia să defileze alături de tehnica din dotare, niciun vehicul militar nu a fost scos în stradă. Buzoienii se aşteptatu să vadă tancurile, blindatele şi autospecialele militarilor, însă toate acestea au lipsit. Nu a fost o defilare cu tehnică militară ca în anii trecuţi întrucât, se pare, s-a dorit crearea unui contrast între manifestările de anul acesta şi cele de anul viitor, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Anul viitor, sunt aşteptate manifestări ample, spectaculoase, având în vedere că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. După momentele din fața Prefecturii, buzoienii s-au mutat în Parcul Crâng, unde autoritățile au pregătit 3.000 de porții de fasole cu ciolan sau de post și câte un pahar cu vin fiert de care s-au bucurat toți cei prezenți.

Buzoienii nu s-au mai înghesuit la fasole cu ciolan ca în anii trecuți, ci au stat liniștiți la coadă pentru a primi mâncarea gustoasă preparată la ceaun. La Buzău, manifestările dedicate zilei naționale continua pe tot parcursul zilei, totul culminând cu un concert al cărui cap de listă este Randi. De asemenea, în această seară, primarul Constantin Toma va aprinde luminile de sărbătoare în oraș și va da oficial start Târgului de Crăciun, ajuns la ediția a doua

La Galați, mii de persoane, între care numeroși copii cu steaguri tricolore în mâini, au asistat, vineri, în centrul municipiului, la parada de Ziua Națională a României. Gălățenii prezenți la paradă au spus că ziua de 1 Decembrie este foarte importantă și de aceea au ținut să fie prezenți la manifestările dedicate acestei zile.

Mii de gălățeni, între care foarte mulți copii cu steaguri tricolore în mâini, s-au strâns, vineri, în faţa sediului Prefecturii la manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Mai întâi, a fost intonat imnul de stat, iar prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu, a citit mesajele transmise de premierul Mihai Tudose și de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan cu ocazia Zilei Naționale a României.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ulterior, actorul Vlad Vasiliu a rostit cuvântul către ostași al Regelui Ferdinand în 1917, după care a urmat un scurt concert susţinut de Fanfara „Valurile Dunării” şi un recital al Mariei Crăciun. A urmat parada militarilor din Garnizoana Galați, jandarmilor, pompierilor, polițiștilor, precum şi a mijloacelor tehnice de intervenţie aparținând diferitelor structuri, spre bucuria copiilor.

”Am venit să văd parada, iar de ziua ţării mele simt mândrie pentru că România e cea mai bună ţară. La mulţi ani, să trăieşti România”, a spus Matei, un copil de opt ani.

La rândul ei, o fetiță a spus că Ziua Națională este foarte importantă și se bucură că a putut veni la paradă.

”Mă bucur că am ajuns, pentru că e o zi foarte importantă. La mulți ani, România”, a spus fetița.

La rândul său, un bărbat a spus că își dorește ca politicienii aflați în funcții de conducere să nu se mai certe.

”Eu le urez sănătate celor de sus, să se înţeleagă acolo, la Cotroceni, și nu să se mănânce precum câinii”, a spus bărbatul.

Ceremonial militar şi religios, spectacole de muzică populară şi Hora Unirii, de 1 Decembrie, la Braşov

Câteva mii de localnici și turiști s-au adunat, vineri, în Piaţa Sfatului din Braşov pentru a asista la un ceremonial militar şi religios. Evenimentele dedicazTe Zilei României au început de la ora 12.00, în Piaţa Sfatului cu ceremonialul militar şi religios, iar de la ora 13.00, braşovenii şi turiştii au fost invitaţi în  Piaţa Unirii, la o festivitate organizată de Uniunea Junilor din Şchei şi Braşovul Vechi, cu depunere de coroane la Monumentul Eroului Necunoscut şi un spectacol folcloric.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Evenimentele dedicate Zilei României continuă şi seara, când, de la ora 19.00, la  Sala „Patria”, se va organiza „Seara filmului românesc“ cu proiecţia „Un pas în urma serafimilor“ (2017), în regia lui Daniel Sandu, cu Ştefan Iancu, Vlad Ivanov şi Cristian Bota.

Tot de 1 Decembrie, Muzeul Casa Mureşenilor, cu sediul în Piaţa Sfatului, va fi deschis în intervalul orar 10.00 – 17.00, intrarea fiind gratuită. De Ziua Naţională a României, vizitatorii sunt invitaţi să descopere povestea Imnului de Stat al României în cadrul expoziţiei permanente a muzeului. Expoziţia temporară „Albrecht Dürer – maestrul gravurii renascentiste“ va întregi experienţa de vizitare.

Citește și: REPORTAJ: Maghiarul Levente Polgar aleargă de 1 Decembrie de la Aiud la Alba Iulia cu tricolorul în mână

Urmărește-ne pe Google News