Sute de litri de agheasmă distribuite credincioşilor
Un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat mai întâi Sfânta Liturghie în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, iar apoi clericii şi credincioşii au ieşit pe platoul din faţa lăcaşului de cult, unde a fost oficiată în aer liber slujba specială de Bobotează.
Apa a fost sfinţită în mai multe butoaie mari, iar apoi credincioşii au stat la cozile formate la ieşirea din curtea catedralei pentru a-şi lua o sticlă din agheasmă, unii dintre ei venind cu plase pline cu sticle pentru a lua apă sfinţită şi pentru prieteni sau rude.
Doamna Maria, o vârstnică pensionară din Alba Iulia, stă la coadă cu mai multe sticluţe de apă plată sau apă minerală. Femeia povesteşte că vrea să ia agheasmă pentru familiile celor doi copii dar şi pentru vecinii care nu au putut veni la slujbă.
„Agheasma se bea pe nemâncate şi îţi întăreşte trupul, dar mai ales sufletul. Eu o păstrez într-o sticluţă cu busuioc şi din când în când stropesc casa pentru a înlătura tot ce este rău. Eu m-am născut la ţară şi acolo oamenii stropeau cu agheasmă casa, dar şi animalele pentru ale curăţa şi feri de toate relele”, mai spune femeia.
O tânără aşteaptă şi ea să primească o sticluţă cu apă sfinţită despre care spune că este „bună pentru sănătate”.
Un alt credincios aşteaptă la coadă cu o pungă plină cu PET-uri de plastic despre care spune că ar urma să fie împărţite cu agheasmă vecinilor din bloc.
„Am venit să iau apă sfinţită care, potrivit tradiţiei, ne va apăra de rele. Sticlele nu sunt doar pentru mine ci pentru mai mulţi vecini din bloc, unii neputând ajunge pentru că sunt vârstnici, iar alţii fiind plecaţi”, a mai spus bărbatul.
Agheasma, apa sfinţită care rămâne mereu proaspătă
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc în fiecare an, pe data de 6 ianuarie, Botezul Domnului, praznic bisericesc cunoscut şi sub numele de Bobotează. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, legată de care se păstrează numeroase obiceiuri dar şi superstiţii.
Cele mai multe tradiţii sunt legate de apa sfinţită de c[tre preoţi de Bobotează, care va fi apoi folosită în timpul anului la botezul apelor, oamenilor, animalelor sau caselor şi va feri pe cel care a primit botezul, pe perioada anului, de forţele răului.
Agheasma Mare, cum este denumită apa sfinţită de Bobotează, se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca şi atunci când a fost scoasă din izvor. Credincioşii păstrează agheasma la loc de cinste, în sticle curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Din această apă se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari, dar uneori se stropesc şi casele pentru a le apăra de rele.
Citește și: Nu mai există ”gerul Bobotezei”. Specialiștii avertizează: ”Joaca de-a Dumnezeu e periculoasă!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro