Purtarea măștii este obligatorie?

Masca este obligatorie atât pentru cadrele didactice și personal auxiliar, cât și pentru elevi începând cu învățământul primar, atât la ore, cât și în pauze, în spațiile închise. Este recomandat să se poarte măști de uz medical, dar se admit și cele de tip textil. Nu sunt permise altfel de dispozitive care înlocuiesc măștile, precum vizierele.

Și personalul din învățământul special este obligat să poarte mască inclusiv în timpul terapiilor, iar acolo unde nu este posibil, să aibă vizieră. 

În cazul elevilor din învățământul special, masca are caracter de recomandare și nu reprezintă o obligație.

Se pot organiza festivități de deschidere?

Da, însă doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii și cu condiția ca durata lor să nu depășească mai mult de o oră și jumătate.

Cum se desfășoară orele de educație fizică?

Dacă incidența îmbolnăvirilor într-o localitate este mai mică de 2 la mie, atunci orele de educație fizică se pot desfășura și în spații închise, fără mască de protecție. Dar li se recomandă profesorilor să organizeze activități care nu presupun efort intens. Dacă rata depășește 2 la mie, atunci orele de sport se fac doar în spații deschise, la fel, fără să fie nevoie de mască.

Klaus Iohannis i-a răspuns Elenei Lasconi, care i-a cerut să demisioneze pe 21 decembrie: „Cum să plec!?”
Recomandări
Klaus Iohannis i-a răspuns Elenei Lasconi, care i-a cerut să demisioneze pe 21 decembrie: „Cum să plec!?”

Indiferent de rata de infectare, copiii de grădiniță nu trebuie să poarte mască la orele de mișcare.

Cum se desfășoară examenele și simulările?

Toate examenele și simulările pentru Evaluarea Națională sau Bacalaureat se desfășoară cu prezență fizică, inclusiv în localitățile aflate în carantină.

Regulile pentru desfășurarea lor sunt distanțarea, igienizarea mâinilor și purtarea măștii.

Băncile trebuie distanțate?

21 de întrebări și răspunsuri despre deschiderea școlii. Regulile pentru începerea anului școlar față în față
Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Distanțarea dintre bănci trebuie să fie de minimum un metru, unde este posibil. Dacă nu este suficient spațiu pentru asta, atunci se va asigura distanța maximă posibilă. 

Se fac circuite funcționale în școli și fiecare școală stabilește ce spații poate folosi în procesul de învățământ și care va fi încăperea pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte.

Cum aflăm când se închid școlile?

Scenariul de funcționare este stabilit săptămânal, după ce sunt publicate informațiile cu privire la rata de infectare pe site-urile direcțiilor de sănătate publică.

Vinerea se întrunește consiliul de administrație al școlii și acesta transmite propunerea scenariului de funcționare către inspectorat spre aprobare. Părinții află de la școală dacă elevii trec în online.

Elena Lasconi îi cere președintelui Klaus Iohannis să plece de la Cotroceni pe 21 decembrie: „Dacă are un pic de onoare, îşi depune demisia”
Recomandări
Elena Lasconi îi cere președintelui Klaus Iohannis să plece de la Cotroceni pe 21 decembrie: „Dacă are un pic de onoare, îşi depune demisia”

În ce condiții elevii încep să învețe în online?

Dacă rata de îmbolnăvire cu COVID nu este mai mare de 6 la mie pentru ultimele două săptămâni, toți copiii merg la școală, fără excepție. Când incidența depășește 6 la mie, până la instituirea carantinei, își continuă activitatea creșele, grădinițele și unitățile din învățământul special. Din acest moment trec în online toți ceilalți elevi. 

Când într-o localitate este instituită carantina, nici antepreșcolarii, nici preșcolarii nu mai participă la activități educaționale față în față. 

Se pot desfășura fizic însă terapiile pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, cu condiția strictă ca terapeuții să poarte mască de protecție în permanență.

Ce categorii de elevi pot să continue educația online, chiar și când este posibilă școala față în față?

Pot fi scutiți de prezența fizică la școală copiii de grădiniță și elevii mai mici de 12 ani care sunt diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul și recomandările medicului curant și cu acordul scris al părinților. 

Primul partid care anunță că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2025: „Tot suportul necesar, fără a-i cere nimic în schimb”
Recomandări
Primul partid care anunță că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2025: „Tot suportul necesar, fără a-i cere nimic în schimb”

Pot fi scutiți și elevii mai mari de 12 ani care au afecțiunile menționate, chiar dacă s-au vaccinat cu schema completă. 

Școlile se vor asigura că aceștia pot să continue școala, inclusiv în modul online, chiar dacă toți ceilalți elevi participă fizic.

Pot profesorii cu vulnerabilități să își țină orele online?

Da. „Pentru colegii cadre didactice care au vulnerabilități certificate medical – şi aici vorbim de Medicina Muncii – se pot adopta măsuri care permit colegilor cadre didactice să rămână în online”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu într-o conferință organizată de Organizația Salvați Copiii.

Ce se întâmplă când este detectat un caz pozitiv într-o clasă?

Când un elev este confirmat cu COVID într-o clasă, este suspendată activitatea educațională fizică pentru 14 zile pentru acea clasă. Se pot întoarce la cursuri fizice în ziua a opta de la detectarea cazului elevii care s-au testat și rezultatul a fost negativ. Testarea este făcută de cadrul medical din școală sau de o echipă mobilă de la direcțiile de sănătate publică. Elevii care nu vin la testare reiau cursurile după 14 zile.

Dacă învață în aceeași clasă mai multe schimburi, atunci se suspendă cursurile doar pentru clasa în care a fost identificat cazul. Celălalt schimb vine la școală după dezinfectarea sălii.

Dacă apare un caz într-o clasă de a VIII-a, a XII-a sau a XIII-a, elevii cu schema de vaccinare completă sau care au trecut prin boală în ultimele șase luni pot să continue cursurile în format fizic.

De fiecare dată, direcțiile de sănătate publică trebuie să facă o anchetă epidemiologică și să stabilească contacții direcți ai cazurilor confirmate și să decidă dacă impun carantinarea altor elevi sau a personalului.

Dacă un profesor este diagnosticat cu COVID, atunci acesta trebuie să anunțe conducerea școlii, care va informa direcțiile de sănătate publică. În urma anchetei epidemiologice, se va stabili dacă se impune suspendarea activităților didactice în persoană.

Atât părinții elevilor pozitivi, cât și profesorii care au contractat boala sunt obligați să anunțe DSP și școala despre diagnostic.

Cum se procedează când un elev prezintă simptome în timpul orelor?

Sunt anunțați imediat părinții sau reprezentanții legali și personalul medical școlar. Copilul va fi izolat de ceilalți elevi într-o încăpere stabilită în prealabil pentru astfel de cazuri și va purta în permanență mască. Dacă elevul va merge pe perioada izolării la toaletă, grupul sanitar trebuie curățat și dezinfectat. Nu va pleca din școală decât însoțit și nu va fi transportat la medic decât dacă simptomele sunt severe și atunci trebuie sunat la 112. În permanență va fi supravegheat de o persoană care poartă mască.

Dacă există un acord scris al părintelui și este un cabinet medical în școală, atunci elevul poate fi testat cu un test antigen. Dacă nu există un astfel de acord, familia se va sfătui cu medicul de familie și va decide următorii pași.

Copilul se va putea întoarce în colectiv doar cu o adeverință medicală care precizează diagnosticul și faptul că nu mai prezintă un risc epidemiologic.

Sunt contact sau suspect de COVID. Pot merge la școală?

Nu. Este menționat clar că nu vor merge la școală profesorii sau elevii care sunt confirmați cu virusul, care sunt declarați contacți direcți cu o persoană infectată sau care au fost testați și așteaptă rezultate sau care locuiesc cu o persoană testată care așteaptă rezultatele.

Elevii din învățământul tehnic pot face practică?

Stagiile de practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual se desfășoară cu prezența fizică, cu respectarea regulilor impuse de entitățile unde se desfășoară practica, indiferent de scenariul epidemiologic.

Când se face aerisirea claselor?

Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 de minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei.

Este recomandată păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil.

Pot să îmi însoțesc copilul până la ușa clasei?

21 de întrebări și răspunsuri despre deschiderea școlii. Regulile pentru începerea anului școlar față în față
Părinți nu vor putea să-și conducă copiii până la sala de clasă, din cauza restricțiilor | Foto: INQUAM Photos/ Virgil Simonescu

Nu. Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Vor putea face asta doar părinții sau însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi.

Clasele vor avea orar diferit?

Da, este recomandat ca unitățile de învățământ să organizeze orarul claselor astfel încât să fie evitate aglomerările de elevi în pauze. 

Profesorii vor trebui să-i supravegheze pe elevi și în pauze, pentru respectarea regulilor.

Se va putea mânca la cantină?

Da, cu reguli de distanțare între mese și cu un orar făcut în așa fel încât să nu se producă aglomerări. Copiii vor trebui să se spele și dezinfecteze pe mâini. Masca va fi scoasă doar când se mănâncă.

Aerisirea sălii de mese se va realiza cât de des posibil.

Internatele vor fi deschise?

Da. Regulile sunt:

– asigurarea unei distanțări de minimum un metru între paturi;
– curățenie și dezinfecție zilnică a spațiilor colective;
– unde nu pot fi asigurate camere individuale, se va încerca să fie cazați elevi din aceeași clasă sau grup de elevi;
– masca trebuie purtată în spațiile comune;
– când este detectat un caz pozitiv, elevul respectiv va fi izolat și va fi anunțată direcția de sănătate publică.

Ce reguli sunt pentru microbuzele școlare?

Acestea trebuie aerisite, igienizate, dezinfectate și nebulizate după fiecare cursă (decontaminarea aerului cu ajutorul unor substanțe biocide).

În timpul curselor trebuie asigurată distanțarea și va fi purtată masca de protecție.

Cum se va organiza vaccinarea în școli?

În primele două luni de la începerea școlii se va desfășura o campanie de vaccinare pentru copiii peste 12 ani, cu serurile Pfizer și Moderna. Vaccinarea se va face fie în cabinetele școlare, fie în centrele de vaccinare din apropierea școlilor sau prin unități mobile, la cererea școlii, după ce se fac liste cu doritorii. Copiii trebuie însoțiți de un aparținător. Este nevoie și de consimțământul scris al părintelui sau tutorelui, după un formular tip pe care îl puteți descărca de aici.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, există 476 de cabinete școlare pregătite pentru vaccinare.

Ce sfaturi au oferit Ministerele Educației și Sănătății părinților?

Printre sfaturile oferite de oficiali se numără:

– evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală;
– în cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului şcolar, părintele se va prezenta imediat la unitatea şcolară pentru preluarea copilului și va contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz;
– discutaţi cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2;
– acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale;
– învăţaţi-vă copilul cum să se spele pe mâini corespunzător şi vorbiţi cu acesta despre cum să respecte sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare şi la păstrarea distanţei;
– învăţaţi-vă copilul cum să poarte corect masca de protecţie şi explicaţi-i importanţa şi necesitatea purtării acesteia;
– sfătuiţi-vă copilul să nu consume alimente sau băuturi de la colegi şi să nu schimbe cu alţi elevi obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.) Nu oferiţi alimente sau băuturi întregii grupe/clase la aniversări sau cu alte ocazii.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Mihai Gâdea a fost văzut în multe ipostaze alături de fiica sa, însă soția acestuia e foarte discretă. Agatha a intrat acum în atenția tuturor și mulți au fost surprinși să afle cu ce se ocupă femeia!
Viva.ro
Mihai Gâdea a fost văzut în multe ipostaze alături de fiica sa, însă soția acestuia e foarte discretă. Agatha a intrat acum în atenția tuturor și mulți au fost surprinși să afle cu ce se ocupă femeia!
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce trebuie să pui în blatul de tort ca să-ți iasă pufos. Ingredientul care îl va face să ți se topească în gură
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui în blatul de tort ca să-ți iasă pufos. Ingredientul care îl va face să ți se topească în gură
Cum arată acum copiii lui Meghan Markle & Prințul Harry. Fotografie RARĂ cu Archie și Lilibet
Elle.ro
Cum arată acum copiii lui Meghan Markle & Prințul Harry. Fotografie RARĂ cu Archie și Lilibet
Cum arată femeia care a crescut-o pe Andreea Marin, după moartea mamei ei. Imagini rare cu eleganta doamnă Renata / Foto
Unica.ro
Cum arată femeia care a crescut-o pe Andreea Marin, după moartea mamei ei. Imagini rare cu eleganta doamnă Renata / Foto
Capcanele cumpărăturilor online. Ce se poate ascunde în spatele ofertelor care îți iau ochii
Observatornews.ro
Capcanele cumpărăturilor online. Ce se poate ascunde în spatele ofertelor care îți iau ochii
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor
HOROSCOP
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI