Dacă în urmă cu mai bine de două luni ne bucuram la auzul veştilor Ministerului Sănătăţii, care anunţa că va introduce 23 de molecule noi pe listele medicamentelor compensate, iată că astăzi aflăm că, pentru acest lucru, este necesară scoaterea a 21 de medicamente de pe faimosul tabel.
Este adevărat că, în septembrie 2014, ministerul a mai introdus alte 7 molecule în lista respectivă. Aşadar, la sfârşitul anului trecut, sute de mii de persoane suferinde de diabet zaharat, boli cardiovasculare, oftalmologice, nefrologice, hepatite de tip B, C şi D, boli pulmonare, boli psihice, leucemii şi tumori maligne sau afecţiuni inflamatorii reumatice şi cornice se puteau bucura de 30 de molecule selectate pentru lista compensatelor.
Multe nu se mai găsesc pe piaţa europeană
Una din scuzele găsite de Ministerul Sănătăţii este că, din cele 21 de medicamente scoase de pe listă, jumătate au fost de ani buni eliminate de pe piaţa europeană. Printre acestea se regăsesc: Sibutramina, Efalizumab, Avandia, Xigris sau Zenapax. Un alt motiv al delistării este nevoia de a face rost de bani pentru noile medicamente ce urmează să fie incluse pe lista compensatelor. Şi, pentru ca lovitura să fie cât mai puternică, aflăm că pentru alte 12 tipuri de pastile, compensarea va scădea la 20 % din preţul întreg. Printre acestea se numără: Diazepam, Erdomed sau Preductal.