Radu Magdin: ”În PSD, Dragnea a ieșit consolidat, a cîștigat un joc de putere”
”Liviu Dragnea trebuie judecat pe două planuri: unul al percepției generale, și este un plan de ”real politik”, a ceea ce se întâmplă în partid, și felul în care este perceput Liviu Dragnea, ca și putere organizațională, din perspectiva colegilor săi. Din perspectiva puterii organizaționale, el a ieșit consolidat. A fost contestat, atât în partid, cât și în planul percepției publice de către al doilea prim-ministru, într-un an și ceva, și a scăpat repede de respectivul prim ministru. S-a mobilizat, a adus un CEX mai aproape cu două săptămâni, a reușit să securizeze o majoritate, și a câștigat un joc de putere. Și-a și pus un succesor al domnului Tudose, care este perceput ca apropiat lui, deci este foarte puțin probabil să mai existe asemenea conflicte. Acesta e planul de putere, de logică de partid. În planul percepției publice, asistăm la o lovitură ”a la Pyrrhus”. Este o lovitură care te consumă energetic și te costă foarte mult. În percepția publică, Liviu Dragnea este cel care face și desface lucrurile în politica românească. Acest lucru îl va costa. Nu este o poziționare negativă, în sine. Atâta timp cât știi să găsești acel echilibru, între a fi suficient de prezent, și a conta, dar și a avea grijă să nu antagonizezi lumea, poți avea o carieră politică mai îndelungată. Riscul la domnul Dragnea este altul: pe măsură ce este perceput ca acumulând foarte multă putere, acaparând sfera guvernamentală, dând acest sentiment de disciplină, este oricând un client pentru o campanie negativă. Ele este deja client de campanie negativă. Dar, până la urmă, rezultatul contează, și asta dovedește puterea lui Liviu Dragnea. Dar Liviu Dragnea nu se poate victimiza, dacă va primi o condamnare în justiție. Este o vorbă: ”Și la ce i-a folosit?” Dragnea se află într-o situație frustrantă: e șeful celui mai mare partid, are guvernarea, dar nu poate fi prim-ministru, ceea ce e foarte puțin pentru el”, a precizat Radu Magdin.
Radu Magdin: ”Klaus Iohannis a preferat responsabilitatea, haosului”
”În politică, e urât să fii previzibil. Klaus Iohannis nu a fost previzibil, când a luat decizia de a desemna, din prima, persoana propusă de PSD, pentru formarea guvernului. Lumea se aștepta la o rezistență mai mare față de respectiva candidatură. Realitatea politică este că majoritatea parlamentară nu se schimbă. Suporterii dânsului ar fi vrut un element adițional de show, de critică, să fie clar contrastul între tabere. Președintele a preferat instinctiv să facă un contrast foarte mare între zona de responsabilitate și haosul aparent în sfera majorității parlamentare”, a declarat Radu Magdin.
Radu Magdin: ”PSD a pus un pariu pe Viorica Dăncilă, ca premier, care va conta foarte mult”
”Cred că trebuie să spargem o serie de mituri cu privire la politică. Un premier este puternic, dacă are o echipa puternică. Și dacă știe să o asculte. Sigur, întotdeauna, elementul de carismă, de personalitate și de CV, sunt ale tale. Nu vin consilierii și ți le dau, nu consilierii vor fi CV-ul tău. Dacă vrei să faci față provocărilor de prim-ministru, ai nevoie de o echipă puternică. Doamna Dăncilă poate avea succes. Dacă va avea echipă de consiliere și echipă ministerială puternice. Dacă nu, va avea o problemă. Dacă pornește cu dreptul, în percepția publică, cu privire la portretul de premier așteptat – apropo de prima femeie premier -. La Videle, oamenii se bucură, pentru că Viorica Dăncilă a pornit dintre ei și a ajuns prim-ministru. Dar pentru o comunitate din mediul urban, din zona administrativă, politică, corporatistă, de societate civilă, cu femei foarte educate – pentru ele această candidatură nu este una simbolică și nu este una suficientă. Este un pariu pe care și-l asumă guvernarea PSD, echipa va conta foarte mult”, a precizat analistul politic Radu Magdin.
Radu Magdin: ”Opoziția este conștientă încă de slăbiciunea sa și de faptul că nu are capacitate de tracțiune”
Despre acțiunile opoziției: ”Pe moment, opoziția este conștientă că pentru sine este să strige suficient ”Abuz!”, la orice face PSD-ul. Însă opoziția este conștientă încă de slăbiciunea sa și de faptul că împreună, chiar și într-o variantă de coaliție, nu au o capacitate de tracțiune, conform sondajelor. Traian Băsescu a jucat bine, propunând două variante de prim-ministru, în vreme ce PNL și USR nu au venit cu nici o propunere. Instinctul politic a fost mai puternic, la scară istorică, a domnului Băsescu. Trebuie să arăți că ai alternativă, trebuie să arăți că ai pe cineva. Ar fi fost mai înțelept pentru domnul Orban să spună că e gata să își asume o coaliție de dreapta, ca și prim ministru, în calitate de lider al PNL. Dar nu a făcut-o. În politică, puterea se ia, nu se dă”, a subliniat Radu Magdin.
El apreciat că vede un viitor politic pentru Traian Băsescu mai degrabă în Republica Moldova, unde are un electorat entuziast, al minorității unioniste.
Citeşte şi: VIDEO | Poşta Română ia măsuri după dezvăluirile făcute de Libertatea despre haosul din depozite