Potrivit AP News, oamenii de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Marea Britanie și Colegiul Universitar Londra au analizat genele ”Omului Cheddar”, un schelet găsit în peștera Cheddar George, în sud-vestul Angliei, în anul 1903.
Echipa de cercetători condusă de expertul în ADN Ian Barnes a găurit craniul scheletului pentru a extrage codul genetic din pudra format din os. Specialiștii spun că analiza arată că omul din peșteră avea ochii albaștri, părul creț și o culoare a pielii întunecată.
Descoperirea a schimbat părerea cercetătorilor
Oamenii de știință mai susțin că evidențele sugerează că pielea pală specifică europenilor s-a dezvoltat mult mai târziu decât se credea inițial.
”Omul Cheddar răstoarnă așteptările oamenilor despre ce fel de trăsături merg împreună. Se pare că ochii pali au intrat în Europa cu mult înainte de pielea pală sau părul blond”, a spus Tom Booth, un cercetător postdoctoral la muzeul britanic.
Se crede că oamenii antici care trăiau în regiunile nordice ale planetei au dezvoltat pielea pală pentru a absorbi mai multă lumină solară. Astfel, ei își absorbeau de la lumina solară vitamina D, esențială sănătății umane.
”Omul Cheddar” împarte același profil genetic cu câțiva indivizi ale căror schelete au fost găsite în Spania, Ungaria și Luxemburg. Se crede că acest grup de oameni au migrat în Europa din Orientul Mijlociu, după ultima eră glaciară, adică în urmă cu aproximativ 12.000 de ani.