Sorin Spineanu Dobrotă va vorbi despre modul în care sunt elaborate subiectele de la examenul de Bacalaureat, în condițiile în care în ultimii ani au apărut probleme legate de interpretarea de către candidați a cerințelor.
Directorul adjunct al Centrului Național Evaluare și Examinare va explica și cum sunt securizate subiectele, unde sunt păstrate după elaborare pentru ca acestea să fie în siguranță și cum ajung ele la comisiile de examen, în zilele în care sunt susținute probele scrise.
La interviurile Libertatea LIVE, profesoara de Limba română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, le-a spus candidaților tot ce trebuie să știe când se vor prezenta în fața comisiilor de examinare pentru proba orală de limba română, prima de la examenul de Bacalarureat 2018, ce va fi susținută luni 12 februarie și marți 13 februarie.
Profesoara de informatică Filonela Rodica Bălașa, de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București, le-a spune candidaților la Bacalaureat ce trebuie să știe pentru rezolvarea cerințelor de la proba de evaluare a competențelor digitale, care va avea loc în zilele de 16, 19 și 20 februarie.
Profesoara de limba franceză Antoaneta Buştiuc, de la Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii ”Gheorghe Airinei” Bucureşti, a explicat, la interviurile Libertatea Live, ce trebuie să facă elevii pentru a obţine calificativul experimentat la proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, ce va fi susținută în 21 și 22 februarie, pentru una dintre cele zece limbi de circulție internațională: Limba engleză, Limba franceză, Limba germană modernă, Limba ebraică modernă, Limba italiană, Limba japoneză, Limba portugheză, Limba rusă modernă, Limba spaniolă și Limba turcă modernă.
Toate informațiile despre Bacalaureat 2018, AICI
Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 a început luni 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).
Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 28 iunie.
Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și va fi urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
Bacalaureat 2018. Modele de subiecte pentru probele orale din februarie
- A Competenţe lingvistice Limba română
- B Competenţe lingvistice Limba maternă
- C Competenţe lingvistice Model Limba engleză
- C Competenţe lingvistice Model Limba franceză
- C Competenţe lingvistice Model Limba germană modernă
- C Competenţe lingvistice Model Limba ebraică modernă
- C Competenţe lingvistice Model Limba italiană
- C Competenţe lingvistice Model Limba japoneză
- C Competenţe lingvistice Model Limba portugheză
- C Competenţe lingvistice Model Limba rusă modernă
- C Competenţe lingvistice Model Limba spaniolă
- C Competenţe lingvistice Model Limba turcă modernă
- D Competenţe digitale
Vezi şi aici: Bacalaureat 2018. Modele de subiecte pentru probele orale din februarie