Leah Jorgensen (33 de ani), suferă de sindomul ovarelor polichistice, o boală ovariană care poate provoca hirsutismul, sau creșterea anormală a părului.
De la vârsta de 14 ani, ea era agresată verbal de colegii de școală și era nevoită să poarte haine lungi pentru a-și ascunde părul.
La vârsta de 27 de ani, ea a început să petreacă ore întregi epilându-și părul negru și lung de pe obraji, piept, stomac, mâini, picioare și spate.
Jorgensen se temea de faputul că oamenii care se apropiau de ea îi vedeau părul și o judecau. Astfel, a ajuns să aibă primul sărut la vârsta de 27 de ani și nu s-a dus la dentist pentru 12 ani.
Totuși, de când a renunțat la aparatul de ras și a început să-și etaleze părul corporal, tânăra spune că se simte mai puternică și speră ca povestea ei să dea curaj și altor femei.
”Nu am văzut niciodată femei care arătau ca mine. Eram rușinată și nu voiam să vorbesc despre asta. Am ales să ascund pilozitatea mea, iar țelul meu zilnic – pentru mult timp – a fost să ajung în momentul în care nimeni să nu mai observe, pentru că mă săturasem. Era foarte dificil să ascund părul. Eram anxioasă și (pilozitatea extremă) s-a jucat cu săntatea mea mintală. Am avut o experiență urâtă cu doctorul meu. Ea nu a mai văzut un asemenea caz extrem de hirsutism. Avea o formă umană desenată pe hârtie și ea marca locurile unde aveam păr. Am fost foarte sensibilă și chiar m-a supărat. M-am simțit ca o ciudată!”, a spus tânăra pentru NY Times.
În decembrie 2015, Jorgensen a fost lovită de o mașină în timp ce trecea strada, fiind internată de urgență la spital. Paramedicii au fost nevoiți să-i taie hainele pentru a o supune unei intervenții chirurgicale. Atunci a realizat că ”numănui nu-i păsa” de părul ei în exces. ”Chiar m-a ajutat să trec peste”, a mai povestit femeia.
La acea vreme, ea se afla într-o relație cu un bărbat care a vedea atractivă, cu tot cu părul ei în exces. Acum, chiar dacă este singură, spune că și-a îmbrățișat aspectul.
”Am realizat că niciodată nu am fost displăcută de felul în care părul arăta. Problema nu era cu părul, era cu percepția oamenilor. Mi-am zis că ”e destul!”. Nu voiam să mai fug de aspectul meu”, a adăugat femeia.
De când a încetat să-și epileze corpul, în urmă cu un an, Jorgensen spune că se simte mai puternică. Acum ea poartă haine scurte și își arată picioarele în public, iar vara trecută a purtat pentru prima dată în viața ei o pereche de bikini în public.
Totodată, ea a renunțat la locul ei de muncă în domeniul asigurărilor și s-a întors la universitate, unde studiază despre munca socială. De puțin timp ea are în grijă mai mulți copii cu autism.
”Oamenii se uită la mine pentru a face fotogradii, dar mă aștept la asta deoarece nu vezi în fiecare zi o femeie care să arate așa. Eram speriată de oamenii care îmi observau aspectul, dar aucum îl îmbrățișez. Sunt unică și asta e foarte bine!”, a afirmat Jorgensen.
Totuși, ea recunoaște că este nevoită să își epileze părul facial deoarece îi place aspectul.
”Sper ca povestea mea să dea curaj altor femei care suferă de aceeași boală! Nu sunteți singure!”, a conchis fata.
Harta clientelismului politic. Cum s-au ”tocat” banii de la Ministerul Dezvoltării și Fondul de Rezervă în funcție de culoarea politică
FOTO: NORTH FOTO