Coaliția fostului premier Silviu Berlusconi pare că va câștiga cele mai multe locuri în Senat, estimându-se că va primi între 248 și 268 de locuri, sub cele 316 necesare pentru o majoritate.

După numărarea a jumătate dintre voturi, este aproape sigur că niciul dintre partidele mari nu va putea guverna singur și sunt puține șanse pentru ca la putere să se întoarcă un guvern de centru, ceea ce va crea noi bătai de cap UE, transmite BBC.

Printre scenariile posibile sunt și formarea unei coaliții mai euro-sceptice. Formarea unui guvern ar putea acum să ia săptămâni, timp în care se va negocia și se va consolida coaliția. Alternativ, alte noi alegeri ar putea fi ținute pentru a avea un rezultat mai vizibil, dar nu există garanții că acest lucru se va întâmpla.

În prezent, alianța de dreapta în care este și Forza Italia a lui Berlusconi are cele mai multe voturi, urmată de partidul anti-sistem Mișcarea 5 Stele, a cărui sprijin popular a crescut constant până la statutul de cea mai mare formațiune politică din Italai.

De altfel, coaliția de centru-stânga, se află pe locul trei, după alegeri.

De ce sunt importante alegerile din Italia pentru români

În jur de 1,3 milioane de români se află la muncă în Italia, iar în contextul în care tema imigranților a fost una dintre cele mai dezbătute în campania electorală, iar partidele de extremă par să fi câștigat alegerile, românii ar putea fi direct afectați de rezultatele scrutinului de duminică.

Într-un interviu acordat presei italiene, George Milosan, consilier în cadrul Ambasadei României în Italia a vorbit despre felul în care vor fi afectați românii, care sunt cea mai mare comunitate de străini din Cizmă și a doua comunitate creștină după italieni. Potrivit cifrelor oficiale în Lazio sunt în jur de 250.000 de români, iar în Roma 200.000. Dintre românii aflați în Italia sunt 160.000 de elevi și în jur de 8.000 de studenți.

În ciuda dicuțiilor legate de imigrație și a faptului că partidele populiste, de extremă dreapta, care conduc în sondaje, au vorbit foarte mult pe această temă, se pare că, spre deosebitre de alte alegeri, românii nu mai sunt în centrul atenției, ci termenul de ”imigranți” se folosește în legătură cu africanii și sirienii care ajung în Italia pe calea apei. Totuși, dacă partidele de extremă vor lua puterea și vor da legi împotriva imigranților, românii care vor să meargă la muncă de acum încolo, vor fi afectați direct.

Lucica Bianchi, o româncă aflată pe listele de candidați pentru consiliul regional din Lonbardia din partea organizaţiei civice „Energie pentru Italia”, spune că există foarte multe acte de rasism dar că nu mai sunt îndreptate spre români. ”Este destul de trist, nu este doar vina populaţiei. Când o familie de imigranți ajunge aici, oamenii sunt lăsaţi așa, în voia sorţii. Această prezență în comunităţi mici ca ale noastre, închise, provoacă un pic de teamă, de gânduri care nu sunt chiar frumoase. Nu sunt de acord cu acest mod de a face politică, aici în Italia se cheamă „trasformismo”, a face politică în baza intereselor. Asta caracterizează la ora actuală viaţa politică din Italia. Se face politică, dar mai devreme sau mai târziu se ajunge să se pună interese în fața personajelor politice. Sunt interesele personale, ale unei părți sau ale alteia”, a declarat aceasta într-un interviu pentru Digi 24.

De altfel și George Milosan a confirmat faptul că poziționarea italienilor față de români s-a schimbat în ultimii ani. ”Cred că în comparație cu anii trecuți, percepția negativă s-a diminuat foarte mult. Cred că punctul culminant a fost atins în 2007, cu cazul Reggiani de la Roma și alte câteva cazuri care au avut loc simultan. Acesta a fost cel mai rău moment pentru imaginea românilor. Dar chiar și atunci era o situație unică: oamenii știau că cei care au încălcat legile erau doar o minoritate foarte mică. Realitatea nu a fost exact cum a spus presa. Apoi, cu timpul, fenomenul s-a redus”, a spus reprezentantul Ambasadei.


Ucigașul asistentei din Slatina și-a explicat gestul într-un bilet de adio. “Din mormânt, din Iad, de unde dracu oi fi, nu am să-i dau pace”


FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News