Zegrean susține că ar fi mai indicat să se revină la perioada de dinainte de guvernarea Radu Vasile, când Constituția permitea revocarea premierului de către Președintele României.
”Nu poate să existe un efect practic, pentru că la Constituție scrie că Președintele numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Numai Parlamentul poate să revoce Guvernul. Aici suntem în prezența unui conflict juridic de natură constituțională. Problemele de politică externă sunt, uitați-vă în Constituție, exclusiv ale președintelui. El conduce politica externă a României , el stabilește înființarea de misiuni diplomatice”, a punctat Zegrean la TVR.
Fostul șef al CCR aduce aminte că în perioada 1996-2000, președintele putea revoca primul-ministru pentru că așa scria în Constituție.
”În perioada guvernării CDR, în 1996-2000, a fost problema. Atunci președintele putea revoca primul-ministru pentru că așa scria în Constituție sau, mă rog, nu exista interdicția de a-l revoca. Și-atuncea s-a introdus în Constituție textul ăsta, în revizuirea din 2003 s-a introdus textul, potrivit căruia primul ministru nu poate fi revocat de președinte. Era probabil mai bine ca președintele să poată să-l revoce, pentru că și acum, ca și atunci, președintele era omul cu cea mai înaltă autorizare electorală”, a punctat fostul șef al Curții Constituționale.
Reamintim că Președintele Klaus Iohannis a cerut demisia prim-ministrului, vineri, la Palatul Cotroceni, după ce premierul Viorica Dăncilă a refuzat să dea curs invitației sale și să ofere explicații cu privire la vizita efectuată în Israel.
Invitaţia fusese lansată acum două zile, când tema propusă de şeful statului era un eventual conflict între Guvern şi BNR. La discuții fusese chemat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro