„În privinţa crizelor privind salariile – dacă în primă instanţă bugetele au fost create şi aprobate pe cost standard, în realitate, datorită unor sume de cheltuieli care nu sunt fixe, aşa cum sunt salariile, de exemplu plata cu ora care este variabilă de la o lună la alta, evident că apar diferenţe în fiecare lună. De aceea, am instituit o regulă nouă şi anume la începutul lunii trimitem bugetele către unităţi, aşa cum au fost ele prevăzute în bugetul iniţial în baza costului standard”, a spus Popa.
El a explicat că, imediat ce au cheltuielile cu salariile avizate pentru legalitate, în primul rând, fac calculele şi văd dacă se încadrează sau nu se încadrează şi solicită imediat ministerului suplimentarea sumelor.
Valentin Popa a menționat că luni, un ordonator de credite a semnat un transfer de aproximativ 100 şi ceva de milioane de lei către 37 de judeţe care să suplimenteze acest necesar.
”Practic, la această oră, toate salariile nete sunt plătite şi, până la finalul săptămânii, şi toate contribuţiile aferente acestei luni şi, dacă au fost restante, şi lunii trecute, dar nu e cazul pentru că au fost reglate în data de 3 sau 4 ale lunii. Toate contribuţiile vor fi plătite în avans, deoarece data limită de plată a contribuţiilor este 25 ale lunii”, a spus Valentin Popa.
Ministrul a precizat că întotdeauna plăţile sunt făcute la două termene – data de 14 ale lunii fiind termenul de plată a salariilor nete, iar data de 25 termenul pentru contribuţiile pe aceste salarii.
Popa a adăugat că aceste obligaţii de plată trebuie duse la îndeplinire. „Nu se poate pune problema în România să nu onorăm un contract de muncă, este ilegal. Nu se poate face aşa ceva. Dacă avem de reglat ceva, la începutul anului şcolar putem analiza dacă numărul de clase este potrivit sau poate fi îmbunătăţit şi să nu uităm şi numărul de ore care se desfăşoară la clasă”, a subliniat ministrul Popa.
Haosul din sistemul de salarizare nu este doar în sănătate. Profesorii din mai multe unități școlare au fost deja anunțați că luna aceasta vor primi mai puțini bani decât li se cuvin.
Scandalul îi neliniștește pe directorii de școli, tocmai pentru că au fost puși în situația de a găsi ei soluții: disponibilizări, concedii fără plată, salarii mai mici sau plata redusă a contribuțiilor sociale. ”Nu avem nicio explicație oficială de la Ministerul Educației”, au declarat cadre didactice pentru Libertatea. Problema a fost semnalată de parlamentari ai PNL, după ce mai mulți profesori s-au plâns de tăierea veniturilor.
Citește și: INTERVIU / Daniel Horodniceanu, şeful DIICOT: ,,În lipsa argumentelor, am putea discuta despre o preluare politică forţată a DIICOT”