Deputații au adoptat, săptămâna aceasta, un proiect de lege care a stârnit controverse și în opinia publică, și în mediul de afaceri. Anume să se dea dreptul primarilor și viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene, dreptul să aibă afaceri, atât timp cât activitatea privată nu are legătură cu mandatul lor. Apoi, aceeași lege prevede și prescrierea conflictului de interese și a incompatibilităților, după trei ani. Proiectul a fost inițiat de deputatul ”mitralieră” Cătălin Rădulescu, și, iată, susținut și prin vot de 12 liberali. Din Opoziție, USR e singurul partid care a votat integral împotriva proiectului.

”Și mâine aș vota din nou”

”Dacă mergem pe logica asta, că nu trebuie să votăm alături de PSD, nu ajungem nicăieri. Am votat pentru o lege așa cum e în toată Europa. Acum, la noi legea e foarte prostă, aș spune chiar idioată, inventată de Monica Macovei. E o idioțenie să vii să spui tu singur în Europa chestia asta. Și mâine dacă s-ar vota proiectul, l-aș vota din nou. Una e să fie corupție, alta e să ai stupine, oi sau vaci”, a spus deputatul PNL Florin Roman, susținător al proiectului marca Rădulescu.

Tot el spune că USR a votat împotrivă pentru ”nu are niciun primar și nu înțelege administrația”. Iar în administrație, primarii ar trebui să aibă dreptul să aibă și afaceri private pentru că, adaugă un alt liberal, ”trebuie să fie buni gospodari și în familie”.

”Unii colegi ai mei care au muncit enorm, au fost de bună credință, dar aveau animale, au suferit, s-au trezit în conflict de interese datorită că sunt buni gospodari și voiau să muncească și pentru ei. Trebuie să le dăm șansa să fie buni gospodari pentru că li s-au întâmplat lucruri nedrepte”, a declarat deputatul PNL Angelica Fădor, contactată de Libertatea.

Vot ”din experiența personală”

Tot pe legislația din alte state europene se bazează și alt liberal care a votat pentru proiectul de lege. Glad Varga este la primul mandat în Parlament, dar a fost, în trecut, activist și consilier local, culmea, dat de Agenția Națională de Integritate în incompatibilitate. Așa că vorbește din propria experință.

Aceste lucruri sunt la noi puțin depășite. Un primar ales are un magazin, un teren, o afacere de familie. Acum, el e pus să pună afacerea pe altcineva și nu mai este transparență. În România sunt foarte mulți aleși care și-au trecut afacerile pe rude. Și așa i-au împins să încerce și contracte cu statul. Tentația e mult mai mare dacă aleșii își pun firmele prin interpuși”, a declarat Glad Varga, pentru Libertatea.

Și, mai în glumă, mai în serios, deputatul PNL spune că nu se simte neapărat confortabil că a votat un proiect inițiat de Cătălin Rădulescu.

Nu-mi place de domnul Rădulescu, dar ideea e de o reîncredere în aleșii locali. Încurajezi oameni noi să intre în politică făcând lucrurile mai permisive. Majoritatea primarilor mai au un business. Acum nu spun să aibă afaceri de făcut borduri. Dar trebuie să existe transparență”, a complet liberalul.

Politica proprie, dincolo de Putere sau Opoziție

Cazul proiectului de lege adoptat săptămâna aceasta nu este singurul exemplu în care PNL a susținut PSD, fie prin vot, fie prin declarații publice. Pensiile speciale ale aleșilor locali este un alt exemplu în același sens. Deputatul PNL Corneliu Olar este cel care a depus un astfel de proiect de lege în Parlament, chiar dacă, la nivel de partid, PNL nu l-a susținut.

Nici de data aceasta, PNL nu a susținut, la nivel oficial, proiectul lui Cătălin Rădulescu. Ca atare, liberalii spun că-l vor ataca la Curtea Constituțională.

Tot săptămâna aceasta însă, PNL a lipsit, la propriu, de la masa Opoziției în comisia specială care se ocupă de legile justiției. Singurul parlamentar care combătea comisia lui Florin Iordache era deputatul USR Ion Stelian.

FOTO Libertatea

Unii liberali au mai votat alături de PSD și în cazul trecerii lacului Grădinari în administrația Consiliului Județean Giurgiu, proiect susținut vehement de liderul PSD Niculae Bădălău, dar și pe proiectul referitor la extinderea lucrărilor de construcții în ariile protejate.

Amintim că, în luna martie, președintele PNL, Ludovic Orban, dădea un semnal în țară: ”Gata cu blaturile cu PSD”.

Lista deputaților PNL care au votat proiectul lui Cătălin Rădulescu:

Calista Mara-Daniela

Cherecheş Viorica

Fădor Angelica

Heiuş Lucian-Ovidiu

Lungu Tudoriţa

Mihalescul Dumitru

Moldovan Sorin-Dan

Roman Florin-Claudiu

Romanescu Cristinel

Săftoiu Ana Adriana

Trăilă Cristina

Varga Glad-Aurel

 
 

Urmărește-ne pe Google News