„Cel mai important lucru este ce va trebui să decurgă din decizie şi anume ca statul român să acorde o formă de protecţie juridică pentru persoanele de acelaşi sex, care formează un cuplu. Cea mai la îndemână variantă va fi parteneriatul civil, care implică foarte multe dintre drepturile care decurg şi din căsătorie. Nu există nicio altă variantă de a urma această decizie decât aceea de a legifera parteneriatul civil pentru persoane de acelaşi sex şi nu numai”, a declarat Florin Manole, pentru Libertatea.

Procedural, Curtea Constituţională trebuie să emită o decizie în concordanţă cu decizia Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene şi abia după, Parlamentul să legifereze. Deşi nu există un termen anume pentru implementare, deputatul PSD spune că în 2019, România va avea prima lege a parteneriatului civil.

„CCR trebuie să dea o decizie care să ţină cont de decizia Curţii Europene de Justiţiei, care priveşte libertatea de mişcare a soţilor, folosind un termen neutru, deci nu restrânge la bărbat şi femeie înţelegerea acestui termen juridic. Va trebui să spună că e nevoie de implementarea în legislaţia naţională a acestor drepturi care derivă din decizia Curţii Europene. Tehnic, trebuie să consfinţeşti într-o normă juridică relaţia dintre acei oameni, nu poţi să spui doar că sunt călători. Trebuie să spui că ei sunt parteneri, că au o legătură juridică. Nu poţi să limitezi doar la un drept. Dreptul este ceea ce decurge dintr-o relaţie juridică, iar asta e ceea lipseşte acum”, a adăugat Florin Manole.

Pe de altă parte, PSD nu renunţă nici la ideea referendumului pentru familie. Cum există deja o iniţiativă cetăţenească potrivit căreia familia este formată doar din bărbat şi femeie, această trebuie dusă până la capăt. Totuşi, modificarea Constituţiei în acest sens nu limitează modificarea legislaţiei în materie de drepturi civile.

„Pot fi făcute amândouă. Şi căsătoria între bărbat şi femeie, la nivel constituţional, şi parteneriatul civil între persoane, indiferent de sex. Sunt milioane de români fericiţi cu acest drept, iar statul român îl va întări şi îl va extinde în ţara noastră, iar asta nu poate decât să bucure pe toată lumea. Dacă nu se va bucura, nu se va întrista pentru că această decizie nu va restrânge drepturile. Nu vor avea drepturi mai multe, ci drepturi egale. Putem să vedem homosexuali pe stradă şi acum, că nu e ilegal să fii homosexual în România”, a adăugat social-democratul.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis: cuplurile gay căsătorite au dreptul de a circula ca soţi. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis marţi, 5 iunie, că un cuplu căsătorit format din două persoane de acelaşi sex este recunoscut ca atare în orice ţară din Uniunea Europeană, iar România va trebui să ţină cont de această decizie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News