Pe 11 septembrie 2001, 19 membri ai grupării teroriste Al-Qaeda au coordonat patru atacuri sinucigașe pe teritoriul SUA. Teroriștii au deturnat, aproape simultan, patru avioane comerciale care se îndreptau spre California.
Atentatele din 2001 rămân cele mai grave atacuri teroriste și după 23 de ani
Două aeronave au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, cauzând prăbușirea acestora și moartea a mii de oameni.
Un al treilea avion a lovit Pentagonul, iar al patrulea avion, care se îndrepta către Washington, D.C., s-a prăbușit în Pennsylvania.
În urma atacurilor au murit 2.977 de persoane, iar atentatele sunt considerate și astăzi, la 23 de ani distanță, cele mai grave atacuri teroriste din istorie ca număr de victime.
La scurt timp după atentate, SUA au răspuns cu o invazie asupra Afganistanului – unde era baza principală al Al-Qaeda – dar și a Irakului, suspecți că dețin arme de distrugere în masă.
Lucrurile s-au schimbat radical și pe plan intern pentru SUA. A fost înființat DHS – Departamentul pentru Securitate Internă. Acesta are rolul de a securiza mai bine frontierele și de a proteja populația de pe continentul american.
Bilanțul armatei SUA în Afganistan rămâne un subiect aprins peste Ocean
În urma unei analize temeinice, au ieșit la suprafață vulnerabilitățile din domeniul securității americane. Aviația și serviciile de informații au fost privite ca având mari carențe și incapabile să preîntâmpine un nou eveniment asemănător. S. Rajaratnam School of International Studies (RSIS) a afirmat că aceste atentate scos în evidență „necesitatea unei strategii de combatere a terorismului mai cuprinzătoare”.
Retragerea trupelor din Afganistan în 2021 a consemnat sfârșitul uneia dintre cele mai lungi și costisitoare misiuni militare ale SUA, fără a asigura pacea și stabilitatea în zonă. Discuțiile legate de Afganistan sunt și astăzi aprinse în SUA, iar în susținerea afirmației vine inclusiv dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump.
Atentatele din 11 septembrie 2001 au avut un impact major asupra securității globale și a relațiilor internaționale. Cursul istoriei și al evoluției pe plan politic au fost rescrise de tragicele evenimente din SUA. Deși intensitatea luptei împotriva terorismului a scăzut, acțiunile extremiste rămân în continuare un pericol, iar planurile de combatere încă există în agenda marilor puteri ale lumii.