Maria Ciolacu are 45 de ani este diabetică şi medicii i-au recomnadat să să nu intre în greva foamei. Femeia susţine că se află într-o situaţie disperată, soţul este pensionar pe caz de boală şi are întreţinere doi copii elevi. „Mor şi nu renunţ, am tăcut destul, ne-am lăsat minţiti. Am semnat că îmi asum riscul şi am intrat în greva foamei. După 27 de ani vechime eu nu mai am siguranţa locului de muncă. Mă revoltă faptul că ne minte, că ne duc cu zăhărelul ca pe nişte proşti. Sunt disperată, am rate, am datorii, nu mai ştiu încotro să o apuc”, susţine femeiea.
Ion Marin de 40 de ani şi lucrează ca operator chimist de 27 de ani în combinat. Locuieşte într-o garsonieră din cartierul Ostroveni şi se zbate în sărăcie împreună cu soţia şi cei doi copii de 3 şi 12 ani. „Degeaba mă duc acasă, nu le pot duce copiilor mei nici măcar un pachet de biscuiţi. Am ajuns să le folosesc alocaţia ca să vin la muncă”, susţine muncitorul
În această dimineaţă producţia a fost oprită pe platforma chimică , a treia oară de la începutul anului din lipsa materiilor prime. Combinatul primeşte curent electric la cota de avarie,adică 5 MW oră. Cantitate insuficientă pentru fucţionarea instalaţiilor.
Furnizorul de curnet electric , CET Govora Vâlcea, a anunţat că va mai livra energie până pe data de 15 februarie când a notificat compania ca va rezilia contractul din cauza datoriilor de 30 de mil de euro. Este al doile furunizor de curent electruc care renunţă la contractul cu Oltchim în decurs de şase luni. În vară combinatul a fost închis după ce Electrica a reziliat la contrcatul din cauza datoriilor de peste 200 de milioane de euro. „Există o discuţie să luăm energie de la Hidroelectrica însă nimic nu-i sigur”, a spus Corenliu Cernev, liderul sindicatului Victoria Oltchim.
Protestele vor continua pe termen nelimitat au anunţat sindicatele. Oamenii sunt supăraţi că salariul restante pe decembrie a intrat la masa credală şi nu mai au siguranţa locului de muncă. Societatea de stat care are 3400 de salariati a intrat în insolvenţă fără ca Guvernul să asigure capitalul de lucru pentru ca se putea redresa.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea are datorii de peste 700 de milioane de euro şi din acest motiv guvernul a anunţat că agentul economic nu poate fi privatizat prea curând.