UPDATE ora 21.47 Liviu Dragnea: ”Este o lege foarte importantă. Nu au fost negocieri în spatele niciunei uși, nici deschise, nici închise. Am vorbit cu colegii mei din Camera Deputaților și am convenit împreună că toți vedem care sunt datele financiare și avantajele strategice pentru România. Forma de la Senat nu era de acceptat, își păstra dependența energetică față de ruși”.

UPDATE ora 21.40 Legea offshore a fost adoptată, cu 175 voturi ”pentru”, 30 ”împotrivă” și 30 abțineri. Legea merge la promulgare, la Klaus Iohannis.

”Acum avem, practic, o dependendență față de ruși. Producția pe offshore este în scădere acum, așa că dependența față de ruși crește”, a declarat Liviu Dragnea.

Ca atare, după multe amânări, s-a ajuns la o formulă legislativă în urma căreia, spune Liviu Dragnea, România va avea de câștigat.

Se menține impozitul pe veniturile suplimentare, acea taxă care a iscat nemulțumirea companiilor. Astfel, va fi un impozit progresiv, între 15% și 50%.  De aici, spune președintele PSD, aproximativ 13 miliarde de dolari vor fi încasați de către statul român.

”E mult mai bine să pui tranșe, decât direct o cotă mare. Nu vreau să spun despre presiuni. Nu se negociază cu firmele. Dar se pare că acele companii au agreat această formulă”, a precizat Liviu Dragnea.

Mai mult, creditul fiscal, prevăzut de forma adoptată la Senat, a fost eliminat la Camera Deputaților. Redevența va fi între 3 și 13,5% și se pot obține 230 de milioane de dolari pe an, iar 50% din producție se va tranzacționa în România.

Scandal pe taxarea investitorilor


Companiile au criticat măsurile adoptate de deputați, printre care și Exxon și Petrom, spunând că suprataxarea va face mult mai grea investiția.

Ca atare, Opoziția a avut și ea critici la adresa proiectului de lege. PMP a anunțat că votează împotrivă.

”Ați aruncat investitorii din Marea Neagră”, a spus deputatul PNL Virgil Popescu.

CITEȘTE AICI O ANALIZĂ PRIVIND LEGEA OFFSHORE

Urmărește-ne pe Google News