Mai toți senatorii și deputații au firme, iar asta se vede clar în declarațiile de interese. Puțini sunt însă cei care se încumetă să încheie și contracte cu statul. Dintre cei 464 de aleși, 35 au declarat oficial că ei sau membri ai familiei fac bani din afaceri cu statul.
Sumele variază în funcție de servicii și de produse. Așa că putem vorbi despre contracte mici, dar care asigură câștigul garantat, cum e și cazul deputatului Gheorghe Socotar, furnizorul de internet și televiziune pentru aproape un întreg județ. Sau putem vorbi de contracte mari, din construcții, unde suma finală încasată de la instituții ale statului depășește zeci de milioane. Cum este și cazul firmei părinților deputatei Ionela Dobrică, care a luat de la primării și alte instituții publice din Buzău peste 100 de milioane de lei.
”Vreți să-mi luați interviu acum, când sunt în vacanță?”
Despre firma care apare în declarația de interese a Ionelei Dobrică nu am putut afla prea multe de la ea. Deputata PSD era în vacanță și nu am reușit s-o ”deranjăm” decât 3 minute și 18 secunde. Un timp comparabil cu suma pe care părinții ei, prin firma SC Mecan Construct, o încasează de la primării și alte instituții din județul Buzău: 108 milioane de lei.
”Nu am legătură cu această firmă. Dar legea mă obligă să o declar. Nu am fost implicată în firmă, dar nu aș vrea să discut despre acest subiect. Informațiile sunt publice, am completat declarația pentru că așa îmi cere legea. Dar despre firmă și activitate, nu pot eu să dau”.
Cam asta ne-a spus deputata Ionela Dobrică, în încercarea de a vedea cât de morală este situația.
”Dumneavoastră vreți să-mi luați un interviu acum, când eu sunt în vacanță? Când mă întorc la București, ne întâlnim și discutăm. V-am explicat destul de clar ce este cu acea firmă, nu am nicio calitate”, a adăugat ea.
E drept, nu are, dar are tatăl ei. Cel care administrează firma, Dumitru Dobrică, a fost consilier județean în Buzău, unitate administrativ-teritorială cu care, surpriză, Mecan Construct a încheiat șapte contracte, în ultimii ani, în valoare de aproape 50 de milioane de lei. Adică jumătate din suma încasată, în total, din contractele cu statul ale firmei. Mecanismul era simplu: partea de întreţinere şi amenajare străzi şi trotuare, plus întreţinerea spaţiilor, intra în sarcina companiei locale de stat Urbis Serv, care dădea contractele mai departe firmei familiei Dobrică.
Afaceri bănoase cu statul
Ionela Dobrică nu este singurul exemplu de parlamentar care scoate bani din afaceri cu statul, chiar și indirect. Pe lista ”norocoșilor” am mai dat și de deputata PSD Eliza-Mădălina Ștefănescu, prin firma soțului ei, care a încasat din prestări servicii aproape 18 milioane de lei, de la primării din județul Dolj, Consiliul Județean Dolj și AJOFM Dolj.
Sau deputatul ALDE Constantin Avram, care s-a extins și în Capitală, tot cu lucrări publice. A încheiat contracte cu Primăria Sectorului 2 – 8,4 milioane de lei, și alte două primării din județul Bacău – 2,5 milioane de lei. Fiul său îi calcă pe urme, căci are și el deja două contracte cu două primării din Bacău, în valoare de 1,6 milioane de lei.
Soția deputatului Alexandru Ioan Andrei are și ea o firmă, și a încasat peste 1,6 milioane de lei din contractele cu primării din județul Giurgiu. Cu o altă firmă, unde are 50% dintre acțiuni, Primăria Giurgiu a încheiat un contract de aproape 400.000 de lei. Soția deputatului are și un cabinet de avocat, prin care oferă asistență juridică unor comune din același județ, în valoare de 73.000 de lei.
Numai că deputatul PSD Alexandru Ioan Andrei nu-și aduce aminte decât de prima firmă, SC Euroinvest SRL.
”Firma e de 10 ani, uitați-vă pe cifre. Nu am nicio legătură cu ea, e firma soției. Și e la vedere, nu e prin interpuși. Contractele le-a obținut prin licitație publică. Eu zic că e moral”, ne-a spus deputatul.
Cum nu e o chestiune de partid, și opoziția face același lucru. Deputatul PNL Găvrilă Ghilea, prin firma SC Construcții Bihor, a rezolvat rapid aproape 82 de milioane de lei – cu mai multe comune din județul Bihor, cu Centrul de Excelență NATO și cu ANL București.
Familia deputatului PNL Dan Vîlceanu are o firmă – SC Trefo SRL – care furnizează produse către companii de stat. Astfel, de la Complexul Energetic Oltenia, Hunedoara, CET Govora, Romgaz Mediaș și Colterm Timișoara au venit 4,2 milioane de lei.
Internet pentru un județ
Deputatul PSD Gheorghe Socotar nu face bani mulți din fiecare contract. La un abonament de 20 de euro pe lună, el face, într-un an, 240 de euro. Are, ce-i drept, contracte cu 40 de primării din județul Mureș, pentru furnizarea de servicii de cablu și internet.
”Este o firmă foarte veche, din 1993. Pe vremea respectivă, nu exista internet de bandă largă pe la școli, primării, așa că am venit eu. Contractele sunt foarte vechi, de 15, 10, 6 ani, pe vremea când nu exista alt furnizor de internet în zonă”, ne explică Socotar.
Până să ajungă parlamentar, Gheorghe Socotar era și administratorul firmei, dar cum legea îi interzice să fie și deputat, a demisionat de la conducerea firmei. A rămas, totuși, acționar în firmă, el cu 75% și soția sa cu 25%.
”Eu cred că nu există om în țara asta, sau există foarte puțini, care să nu aibă acțiuni la ceva, inclusiv acel cupon plasat la o bancă, la un fond de investiții. Mulți cetățeni ai României sunt acționari, la nivel mare sau la nivel mai mic”, spune deputatul.
Legal e, subliniază Gheorghe Socotar. Dar e moral?, l-am întrebat noi.
”Ca principiu, actuala lege a incompatibilitățile stabilește un nivel de incompatibilitate care este just, și din punct de vedere al cetățeanului, și din punct de vedere al alesului. Moralitatea e cam pe unde e și legea”, crede parlamentarul.
În prezent, legea le interzice parlamentarilor să conducă firme prin funcția de președinte, vicepreședinte, director, administrator sau membru în consiliul de administrație, ca atare mulți au decis să rămână acționari în firmele pe care le aveau. În decembrie 2017, deputații au adoptat și o modificare a legii care le permite să aibă dreptul la afaceri ca persoană fizică autorizată.
LISTA DEPUTAȚILOR CARE AU AFACERI CU STATUL
LISTA SENATORILOR CARE AU AFACERI CU STATUL