Deși pare cam greu de crezut, la doar 19 ani, Rareș are deja în spate o experiență în lumea antreprenoriatului de aproape doi ani. Totul a început când a devenit intern la Fabrica de experimente. Acolo a prins gustul afacerilor și a văzut cum stă treaba cu un start-up, iar întreaga experiență i-a dat aripile de „schimbă-lume”, după cum singur povestește. „Mi-a plăcut foarte mult ideea asta de a crea tu ceva nou al tău pe care să îl crești de la zero și am zis de ce să nu încerc să fac și eu ceva pe partea asta de educație care mă enervează un pic. Am observat pe pielea mea că sistemul educațional de stat nu este pregătit să susțină cu adevărat dezvoltarea de care tinerii au nevoie în această societate în continuă schimbare”, mărturisește tânărul.

Școala te încarcă cu teorii și formule pe care le găsești și pe Google

„La liceu ne-au umplut cu tot felul de teorii care nu îți explică la ce te ajută, nu neapărat că nu sunt folositoare, dar nu știi la ce te ajută… și cu formule și alte prostii, iar dacă, spre exemplu, ești undeva și ai nevoie de ele, dai un search pe Google, în două secunde ai găsit formula, ai aplicat-o și ți-a ieșit. Nu înțeleg de ce trebuie să stau să o învăț pe de rost la Bac”, explică Rareș ce-l nemulțumește la școala românească.

În ciuda dezamăgirilor, a ales totuși să studieze la el în țară și astfel că a fost admis la The Entrepreneurship Academy, singura facultate de business aplicat din sud-estul Europei.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Nu a vrut să plece pentru că a vrut să aducă o schimbare în țara lui. Iar dorința acestei schimbări a dus la înfiițarea TeenTank, un proiect prin care Rareș speră să le ofere tinerilor o altfel de experiență de învățare, prin soluționarea problemelor din interiorul companiilor. Ideea afacerii i-a venit la o plimbare: împreună cu Alexandra Butmălai, fondatoarea Fabricii de experimente, a început să se întrebe, la pas, cum ar putea aduce o schimbare în educație. Și-au amintit de experimentele pentru copiii mici prin care ei învață fizică și chimie aplicat și s-au gândit cum ar fi să facă ceva asemănător și pentru tinerii din liceu.

„Misiunea mea este să fac o schimbare reală în educația din România și, de ce nu, din lume. Îmi doresc să ajung să fiu un schimbă-lume, care să ofere tinerilor o alternativă de învățare cât se poate de practică și optimizată pentru joburile viitorului”, mai spune Rareș.

Design thinking sau cum să despici firul în patru ca să găsești soluții

TeenTank are la bază un concept plecat din SUA ce descrie un grup de oameni strânși laolaltă care încearcă să găsească soluții ingenioase la problemele omenirii în general. Și asta vine să completeze ceea ce-i lipsește școlii: practica. Tânărul s-a gândit să formeze echipe de câte 5-7 persoane și să îi învețe pe tineri cum să soluționeze diverse probleme, după un model de soluționare numit design-thinking.

„La design thinking iei problema, despici firul în patru, îți dai seama care e partea din problema aia care aduce cel mai mult rău, te axezi pe ea și după există o etapă de empatie cu aceasta, iar soluționarea se bazează pe partea umană a problemei. Soluțiile se prototipează și se testează cu undeva la 5 oameni plus interviuri, astfel încât soluția pe care ai găsit-o să fie cât se poate de relevantă, iar ea va fi prezentată de tineri celor din companie, astfel încât ei să înțeleagă de unde au plecat, unde au ajuns, de ce au ales soluția aia și de ce ar funcționa”, explică Rareș. Acest proces îi va ajuta totodată pe tineri să își dezvolte abilitățile de comunicare, munca în echipă, creativitatea, abilitățile de prezentare a unui proiect, cât și cele de public-speaking.

Rareș caută și alți tineri ambițioși pentru TeenTank. Și în paralel cu acest proiect, tânărul strânge acum fonduri pentru a-și finanța primul an de studiu la The Entrepreneurship Academy. Îi puteți da o mână de ajutor aici  donând aici.

Citește și: VIDEO/Viaţa neştiută a „reginei blănurilor”. Dramele prin care a trecut Flora Năstase, cândva printre cele mai bogate femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News