20 de milioane de euro va costa mersul românilor la vot pentru a stabili ceea ce codul civil deja prevede: Art. 271: Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora.

În România sunt, potrivit Autorităţii Electorale permenente, 18.917.495 cetăţeni cu drept legal de vot. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie să se prezinte la vot 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249, iar cel puţin 25 de procente dintre voturi să fie valide.

Pe surse, Guvernul României  doreşte ca referendumul să se desfăşoare pe parcursul a 2 zile tocmai pentru a se asigura pragul minim de validare. În spatele acestui referendum se află o psihologie politică simplă:  Este un test prin care PSD îşi verifică masa electorală fidelă în vederea alegerilor de anul viitor şi de peste 2 ani.

Oamenii vor vota pe considerente emoţionale în funcţie de cum simt faţă de PSD. Cei care vor veni la vot şi vor sprijini referendumul sunt oamenii pe care partidul de guvernământ se va sprijini anul viitor la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare şi peste 2 ani la cele parlamentare.

Din punct de vedere psihologic, referendumul este o identificare  la scară naţională a votanţilor care sunt dispuşi oricând să facă jocurile PSD. Este exact ceea ce a făcut şi Traian Băsescu prin referendumul din 2009  referitor la trecerea la un parlament de tip unicameral şi reducerea numărului aleşilor.

Ca şi atunci, la prima vedere pare perfect justificat să votezi favorabil. Atunci românii au votat pentru a pedepsi parlamentarii iar Băsescu şi-a atras de partea lui masa votantă. Acum, simpatizanţii PSD vor merge la vot convinşi de aura legitimităţii convingerilor conservatoare. Se încearcă o asociere a imaginii partidului cu o convingere restricitvă specifică vârstei şi gradului de educaţie ale majorităţii votanţilor PSD.

Aceştia vor merge la vot convinşi că binele şi răul sunt la poluri opuse şi total delimitate, ca în filme. Psihologic vorbind, nu este deloc aşa. Ambele variante supuse la vot se află în zona de gri, cu multe plusuri şi minusuri.

Psiho-sociologic vorbind, viitorul  european aparţine nonconformismului, acceptării şi toleranţei celor care gândesc şi se comportă diferit, iar trecutul ţine cu dinţii de conservatorism fiind înrădăcinat în incapacitatea de a se adapta schimbărilor sociale. Rezultatul referendumului va fi un indicator al  măsurii în care românii sunt pregătiţi să trăiască pe model occidental.


Citește și:

Familia tradițională, familia modernă și problemele lor. De ce nu mai rezistă căsătoriile ca pe vremea părinților sau bunicilor noștri

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News