Orașul Murgeni din județul Vaslui a fost declarat anul trecut zonă specială de siguranță, polițiști și jandarmi din mai multe județe fiind trimiși pentru a menține ordinea publică. Se întâmpla la începutul lunii iunie, după o bătaie de stradă în care au fost implicate peste 200 de persoane, membri ai clanurilor Sandu și Murui. Nouă persoane au fost arestate preventiv, însă ulterior aveau să fie plasate sub control judiciar. Violențele dintre cele două clanuri au izbucnit de la un conflict conjugal, care a degenerat în urma unor transmisii live pe Facebook.
Al doilea conflict violent
În timp ce polițiștii și procurorii investigau episodul violent din luna iunie, la jumătatea lunii august un alt conflict între cele două clanuri a izbucnit chiar sub privirile polițiștilor. Se întâmpla pe 13 august.
De această dată conflictul s-a amplificat pe fondul declarațiilor pe care oamenii le dădeau anchetatorilor în primul dosar. Cele două clanuri încercau să medieze conflictul în cadrul Staborului – instanță neoficială organizată de comunitățile de romi – motiv pentru care toți cei implicați în prima bătaie de stradă au primit recomandări să își retragă plângerile.
Aproximativ 200 de persoane, din familiile Sandu și Murui, au fost implicate și în cel de-al doilea episod violent.
Bătaia din urma mașinii poliției
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care au coordonat anchetele de la Murgeni, cea de-a doua luptă de stradă a început spontan și a escaladat în timp ce unul dintre cei prezenți era condus de un echipaj de poliție la secție pentru a depune o nouă plângere.
Unul dintre membrii clanului Murui aruncase cu o sticlă în autoturismul unei persoane din clanul Sandu. Acesta din urmă s-a îndreptat cu mașina spre locuința sa, unde se afla și o mașină de poliție care monitoriza cartierul. Bărbatul i-a relatat polițistului cele întâmplate, iar agentul i-a solicitat să îl însoțească la secție.
Mai multe persoane din cele două clanuri au plecat cu mașinile după autospeciala Poliției. Pe drum, membrii celor două clanuri s-au încăierat după ce oamenii aflați pe trotuare au început să arunce cu pietre și sticle în autoturismele rivalilor.
Unul dintre șoferi, aflat la volanul unui autoturism Audi Q7, a accelerat și a lovit frontal un tânăr aflat în mijlocul intersecției, proiectându-l la o distanță de aproximativ 7-8 metri, într-o o altă autospeciala de poliție .
Victima a suferit leziuni care au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale.
Ambele clanuri s-au dus la luptă cu pietre, bâte și răngi
Conducătorul auto, membru al clanului Murui, a plecat de la locul accidentului, îndreptându-se către casă, unde a povestit familiei ce s-a întâmplat. Aceștia s-au înarmat cu topoare, răngi, bâte și au plecat către locuința rivalilor.
În același timp, membrii clanului Sandu s-au adunat în fața casei șoferului care l-a accidentat pe tânăr. Au venit și ei cu pietre, bâte și răngi de fier.
Timp de aproximativ 10 minute, cele două grupuri de persoane, formate din aproximativ 200 persoane, și-au adresat reciproc amenințări, au proferat cuvinte și expresii obscene și au aruncat cu pietre, tulburând grav ordinea și liniștea publică, scandalul fiind oprit de intervenția organelor de poliție, care au dispersat cele cele două grupuri.
Procurorii PJ Bârlad:
Și-au retras plângerile
În dosarul vizând violențele din noaptea de 3 spre 4 iunie, 19 persoane au fost trimise în judecată pentru loviri sau alte violenţe, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conducere fără permis, uz de armă fără drept, distrugere și instigare publică.
În timpul procesului, oamenii și-au retras plângerile pentru loviri și distrugere, aceștia împăcându-se în urma întrunirii Staborului. Cum pentru celelalte infracțiuni, împăcarea părților nu împiedică răspunderea penală, Judecătoria Bârlad a dispus condamnarea celor 19 persoane la pedepse cuprinse între un an și șase luni la trei ani de închisoare cu suspendare.
Inculpaților li s-a stabilit un program de supraveghere timp de trei, respectiv patru ani, perioadă în care le este interzis să dețină sau să poarte orice tip de armă.
În cel de-al doilea dosar, deschis în urma violențelor din 13 august, nouă persoane au fost trimise în judecată, patru dintre acestea fiind inculpate și în primul dosar. Și în acest caz, instanța a dispus condamnări cu suspendare, cuprinse între un an și șase luni și doi ani și șase luni, pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Pentru infracțiunile de loviri și distrugere, și în acest caz, oamenii și-au retras plângerile.
Cele două sentințe, pronunțate luna trecută de Judecătoria Bârlad, au fost contestate de o parte dintre inculpați.