Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă pe lista de zile libere în 2022. În această zi, salariații primesc liber de la angajator.
Cuprins:
Anul acesta, 24 ianuarie pică luni, astfel că românii vor avea prima minivacanță din acest an.
De la regulile privind interdicția de a munci în zilele de sărbătoare sunt exceptați salariații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică, scrie realitatea.net. Lor le este impusă munca în zilele de sărbătoare deoarece, în această perioadă, trebuie asigurată asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate.
Conform Codului muncii, salariaților amintiți anterior „li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”, iar în cazul în care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, „salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru”.
Potrivit legislației în vigoare, angajatorii sunt obligaţi să le dea liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, excepţie făcând locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.
24 ianuarie, zi liberă și pentru elevi și profesori
24 ianuarie este zi liberă și pentru elevi și profesori. Fiind una dintre zilele declarate sărbătoare legală, școlile nu vor funcționa în această zi.
Astfel, elevii și profesorii vor avea prima zi liberă, în afara weekend-urilor din semestrul II, potrivit structurii anului școlar 2021-2022.
Ce sărbătorim pe 24 ianuarie 2022
Data de 24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Române, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A fost primul pas important în formarea teritoriului României de azi, următorul eveniment având loc la 1 decembrie 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire.
Mica Unire din 1859 a avut loc odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei, momentul însemnând primul pas important în drumul pentru înfăptuirea statului național român.
La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar câteva zile mai târziu, la 24 ianuarie 1859, Cuza este ales și domn al Țării Românești. Întâlnirea istorică în urma căreia Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Țării Românești și în care s-a decis Mica Unire a avut loc la Hotel Concordia din București, astăzi situat pe strada Smârdan, numărul 39.
Când sunt zile libere în 2022
În 2022 sunt 15 sărbători legale: 6 în weekend și 9 în timpul săptămânii.
- 1 ianuarie – Anul Nou – zi liberă sărbătorită sămbătă;
- 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou – zi liberă sărbătorită duminică;
- 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire) – zi liberă sărbătorită luni;
- 22 aprilie – Vinerea mare – zi liberă sărbătorită vineri;
- 24 aprilie – Paștele 2022 – zi liberă sărbătorită duminică
- 25 aprilie – a doua zi de Paște – zil liberă sprbătorită luni
- 1 mai – Ziua Muncii – zi liberă sărbătorită duminică;
- 1 iunie – Ziua Copilului – zi liberă sărbătorită miercuri;
- 19 iunie –Rusalii – zi liberă sărbătorită duminică;
- 20 iunie – A doua zi de Rusalii – zi liberă sărbătorită luni;
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului – zi liberă sărbătorită luni;
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită miercuri;
- 1 decembrie – Ziua Națională a României – zi liberă sărbătorită joi;
- 2 decembrie – liber pentru bugetari
- 25 decembrie – Crăciunul – zi liberă sărbătorită duminică;
- 26 decembrie – A doua zi de Crăciun – zi liberă sărbătorită luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro