Lovitură sub centură pentru românii cu venituri mici şi medii! Elanul gospodinelor ce pregătesc mâncăruri delicioase din carne de miel pentru masa de Paşte ar putea fi curmat în acest an de preţul extrem de piperat al acestui produs!
De la crescători până pe raft, preţul se triplează
“Kilogramul de miel va costa în 2009 aproximativ 24 de lei, în magazin. Faţă de anul trecut, preţul a crescut cu aproape 4 lei. Şi este normal să fie aşa, pentru că suntem într-un an de criză”, ne-a declarat Mihai Vili Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine.
Acesta mai afirmă că un kilogram de miel în viu este în prezent 8 lei însă, până când ajunge pe rafturile magazinelor, preţul acestei cărni se triplează, din cauza costurilor percepute de cei care livrează produsele, costuri care de multe ori nu sunt justificate. Acest fenomen nu impresionează însă autorităţile, ele fiind conştiente că românii nu renunţă la carnea tradiţională pentru masa de Paşte. Aşadar, dacă un kilogram va costa 24 de lei, un miel normal de 10 kilograme va fi 240 de lei!
Carnea de porc, scumpită nejustificat în magazine
În decembrie 2008, un kilogram de carne de porc costa aproximativ 18 lei, în marile magazine! De atunci şi până în prezent, producătorii au ieftinit-o cu aproximativ 20%. “Dacă anul trecut porcul viu era 8,5 lei kilogramul, astăzi este mai ieftin, adică aproximativ 7 lei. Cu toate acestea, supermarketurile vând carnea la fel de scump ca în 2008”, ne-a declarat Gheorghe Caruz (foto), preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!