În vară, Compte, care a emigrat în RDG în 1985 și de atunci locuiește cu familia sa la Dresda, a zburat în Cuba pentru a-și vizita rudele.
În același timp, au avut loc demonstrații ample la adresa regimului din Cuba. Bărbatul le-a observat și le-a filmat cu telefonul mobil. Din pură curiozitate, s-a apărat el.
Forțele civile l-au ridicat de la domiciliul familiei și l-au închis în penitenciarul de maximă securitate Combinado del Este din Havana.
Acum, pădurarul din Dresda a fost judecat pentru „provocare de tulburări publice” și „incitare la revoltă”. Verdictul judecătorilor: 25 de ani de închisoare!
Fiica lui Compte, Janie, 34 de ani, a declarat pentru Bild: „Am tot sperat că tatăl nostru va fi eliberat, dar a fost degeaba”.
După verdict, avocatul lui Compte a făcut recurs. „Am plâns mult, dar nu ne-am pierdut speranța”, a transmis familia sa din Dresda.
Annalena Baerbock, ministrul de externe de la Berlin a „luat act” de sentință și este deja „în strânsă legătură cu autoritățile cubaneze”.
Cuba se află sub un regim comunist autoritarist de 62 de ani. Raul Castro, fratele fostului lider Fidel, a anunțat că se retrage din conducerea Partidului Comunist.
Miguel Diaz-Canel a fost succesorul ales al fraților Castro și a preluat treptat frâiele puterii.
În vară, cubanezii revoltați că petreceau ore în șir la cozi pentru a cumpăra alimente și medicamente și că, din cauza pandemiei de COVID, au rămas fără loc de muncă, s-au revoltat.
Mii de oameni au ieșit în stradă pe întreaga insulă pentru a protesta față de penuria cronică de bunuri de bază, a restricțiilor asupra libertăților civile și a slabei gestionări de către guvern a pandemiei de coronavirus, marcând cele mai mari proteste din ultimele decenii.
În urma protestelor, activiștii antiguvernamentali au spus că peste 100 de persoane au fost reținute sau sunt date dispărute, într-o represiune descrisă ca fiind cea mai mare din ultimii ani.
Președintele Diaz-Canel a acuzat „vandalii și infractorii” și a negat că poliția ar fi folosit forța excesivă împotriva protestatarilor.
El a catalogat protestele – care au izbucnit în timp ce Cuba se confruntă cu o criză economică severă, exacerbată de sancțiunile SUA și de o pandemie COVID care a spulberat industria de turism din insulă – drept parte a unui complot străin de „distrugere” a revoluției comuniste lansată de Fidel Castro în 1959.