Pare greu de crezut, dar, conform analizei publicate în ultimul număr al revistei Capital, judeţele cu o economie dezvoltată şi care au avut, până de curând, un volum mare al exporturilor vor fi cel mai afectate de criza financiară mondială. În schimb, zonele mai puţin dezvoltate, care se bazează pe economia tradiţională, ar putea să reziste mult mai bine recesiunii.
25 de judeţe, adică mai bine de jumătate din ţară. Atâtea au stabilit cei de la Capital că vor avea serios de suferit în urma crizei financiare şi economice. În aceste zone, producţia a scăzut chiar şi cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul şomerilor a crescut la valori nebănuite în urmă cu doar câteva luni, iar investitorii străini au început să plece. Situaţia e cu atât mai gravă dacă economia unei întregi zone depinde de un singur investitor (cum e, de exemplu, cazul Galaţiului, cu Arcelor Mittal sau al Argeşului, cu Dacia).
Se pare că cele mai vulnerabile regiuni la recesiune vor fi, în următoarea perioadă, tocmai unele dintre cele mai dezvoltate din România, care sunt mai strâns legate de mersul economiei mondiale.
De partea cealaltă a baricadei se află judeţele preponderent agricole sau cele care au o economie tradiţională. Acestea se află în sudul şi estul ţării, unde analiştii consultaţi de Capital cred că populaţia va reuşi să depăşească mai uşor o eventuală recesiune pentru că există o agricultură de subzistenţă. Adică mulţi locuitori, majoritatea din zone rurale, îşi cresc în curte păsări şi animale şi îşi cultivă legumele necesare traiului zilnic.
Probleme vor fi acolo unde populaţia depinde de un angajator
Prof univ. dr. Mircea Coşea (foto) consideră că, din punct de vedere economic, cele mai afectate vor fi judeţele care cunosc o dezvoltare industrială de tip monoproduct, cu orientare spre export. “În aceste zone, majoritatea populaţiei depinde de locurile de muncă la un singur angajator sau e compatibilă doar cu posturi în serviciile primare”, afirmă Coşea. De asemenea, zonele mai vulnerabile la criză se caracterizează printr-un grad de îndatorare bancară mai mare a producătorilor agricoli, a industriei alimentare şi a IMM-urilor şi printr- un grad superior de angajare prin credite sau leasing a populaţiei.
Încă 4.000 de români vor fi şomeri
Numărul locurilor de muncă ce vor fi disponibilizate până în octombrie va creşte cu peste 4.000 faţă de săptămâna trecută, ajungând la 42.521, potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. Cele mai multe locuri sunt în Bucureşti, unde peste 5.000 de oameni vor rămâne fără joburi.
Top 3 al celor mai vulnerabile judeţe
1. Galaţi. Economia judeţului este dependentă excesiv de combinatul Arcelor Mittal, a cărui producţie a scăzut semnificativ încă din toamna anului trecut şi care se confruntă cu probleme grave în continuare.
2. Argeş. Potrivit analizei realizate de Capital, este una dintre regiunile cele mai vulnerabile la criză. Se pare că întreaga economie a judeţului e dependentă de funcţionarea uzinei de automobile Dacia de la Mioveni, iar o problemă gravă acolo poate falimenta întreaga zonă.
3. Arad. Marii angajatori din judeţ sunt producători de componente auto, care au comenzi în principal de pe piaţa externă.
Top 3 al celor mai rezistente judeţe
1. Suceava. Regiunea are un mare avantaj faţă de alte zone: turismul. De asemenea, alte sectoare dezvoltate în judeţ, precum lactatele, apele minerale şi industria lemnului, sunt domenii mai puţin vulnerabile la criză.
2. Dâmboviţa. Economia e diversificată, dar predomină agricultura.
3. Giurgiu. În regiune sunt dezvoltate mai multe ramuri industriale: alimentară, textilă şi chimică, dar şi agricultura. Aici se află cea mai mare fermă de struţi din Europa şi singura deţinătoare de abator.
Suntem tot mai pesimişti
Un sfert dintre români se aşteaptă să devină şomeri Un sfert dintre români se tem că îşi vor pierde locul de muncă în cursul acestui an, din cauza crizei economice. În acelaşi timp, 15% consideră că nu vor avea bani pentru plata facturilor curente, chiar dacă îşi vor păstra locul de muncă. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat în luna ianuarie de o firmă de cercetare de piaţă. Cei care cred că pierderea locului de muncă este inevitabilă anul acesta au între 45-54 de ani, locuiesc în oraşe mici şi au un nivel mediu de educaţie. În timpul sondajului, problema achitării facturilor a fost ridicată în special de persoanele cu vârste de peste 55 de ani şi cu venituri reduse. Din categoria altor probleme care îi frământă pe români, mai pot fi enumerate: lipsa hranei pentru familie, plata ipotecii sau a ratelor şi lipsa banilor pentru medicamente.
(Alexandra Ariciu)