În acea zi, la ora 01.23, reactorul numărul 4 al centralei sovietice din nordul Ucrainei a explodat în cursul unui test de securitate, provocând cea mai mare catastrofa nucleară civilă până la această dată.
Site-ul list25.com prezintă 25 de lucruri pe care, probabil, nu le cunoașteți despre accidentul nuclear de la Cernobîl:
25. Dezastrul de la Cernobîl rămâne singurul incident de nivel 7 pe scara internațională a evenimentelor nucleare (INES), devenind cel mai mare dezastru provocat de om din toate timpurile.
24. Dezastrul a eliberat de cel puțin 100 de ori mai multă radiație decât bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima (Japonia).
23. Ploaia nucleară provocată de dezastru a ajuns până în Irlanda.
22. Deloc surprinzător, accidentul nuclear a cauzat pagube de sute de miliarde de dolari Uniunii Sovietice, Federației Ruse și Ucrainei.
21. 800.000 de oameni și-au riscat viața, expunându-se la radiații pentru a contracara efectele exploziei. 25.000 dintre aceștia au murit și 70.000 au dizabilități.
20. 20% din aceste decese au fost sinucideri
19. Grupul pentru protecția mediului Greenpeace plasează numărul total de decese cauzate de cancer, pe plan mondial, la 93.000.
18. Unii oameni s-au întors în zona afectată împreună cu familiile lor pentru a profita de avantajele compensatorii oferite de Guvernul de la Kiev.
17. Există planuri de utilizare a zonelor care înconjoară reactorul, pentru activități precum prelucrarea deșeurilor radioactive sau dezvoltarea rezervelor naturale.
16. Mai mult de 5 milioane de persoane locuiesc în zone care sunt considerate a fi „contaminate” cu material radioactiv provenit de la accidentul din 1986.
15. Accidentul nuclear de la Cernobîl este cunoscut drept cel mai grav din istoria nucleară a lumii.
14. Regiunea a devenit una dintre locurile unice ale lumii sălbatice, cu populații înfloritoare de lupi, cerbi, vulturi și alte păsări și animale.
13. Fiecare casă renovată din Cernobîl are astăzi o inscripție care poartă numele proprietarului locuinței.
12. În urma scurgerii radiațiilor, pădurea din apropiere a fost colorată în tonuri roșiatice, astfel că a fost numită „Pădurea Roșie”.
- Pădurea Roșie se află la 10 kilometri distanță de fostă centrală Cernobîl, în apropiere de orașul Pripyat din Ucraina.
- După dezastrul nuclear din 1986, pădurea a fost colorată în tonuri roșiatice. Copacii au fost dărâmați și îngropați, iar tranșeele au fost acoperite cu nisip și s-au plantat pini.
- Astăzi, Pădurea Roșie rămâne una dintre cele mai contaminate zone din lume, solul fiind responsabil pentru 90% din radiații, potrivit 9am.ro.
11. Astăzi, impactul stresului psihologic al accidentului este cea mai mare problemă de sănătate publică.
10. Mulți medici din Europa de Est și din Uniunea Sovietică au sfătuit femeile însărcinate să se supună avorturilor pentru a evita nașterea de copii cu defecte congenitale, în ciuda faptului că nivelurile de radiații la care au fost expuse femeile erau prea mici pentru a provoca probleme.
9. În mod surprinzător, rata generală a deceselor cauzate de cancer și alte efecte asupra sănătății legate de accidentul de la Cernobîl este mai mică decât s-a crezut inițial
8. Belarusul a primit 70% din contaminarea de la Cernobîl
7. Potrivit Comisiei Nucleare de Reglementare din S.U.A. (Nuclear Regulatory Commission – NDC), 28 de muncitori de la Cernobîl au decedat în cele patru luni de după accident.
6. Greenpeace se așteaptă până la 60.000 de cazuri de cancer tiroidian, după accidentul nuclear.
5. Aproximativ 97% din materialul radioactiv rămâne într-un sarcofag ruinat.
4. Forumul de la Cernobîl, condus de Organizația Națiunilor Unite (ONU), se așteaptă la alte aproximativ 9.000 de decese cauzate de cancer, în urma radiațiilor rezultate după accidentul nuclear din 1986. Totuși, această cifră este una controversată.
3. 200 de tone de materiale radioactive sunt încă în interiorul reactorului
2. Ultimul reactor al Cernobîlului a fost oprit în anul 2000.
1. Oficialii spun că ar putea dura până la 100 de ani, înainte ca stația să fie complet decontaminată.
Recent, după încheierea serialului „Game of Thrones”, noul succes major al postului HBO este „Cernobîl”, un serial despre catastrofa nucleară din orașul cu același nume din 1986.
De data aceasta, nu a fost nevoie de adăugiri în stil hollywoodian, cu efecte spectaculoase și eroi cu replici memorabile.
Simpla relatare cinematografică a evenimentului este mai terifiantă decât ce poate scorni mintea celui mai creativ dintre scenariști.
De altfel, serialul HBO despre Cernobîl devansează „Game of Thrones” pe IMDb!
Dar faptul că un serial american, nu unul rusesc, a spus povestea uneia dintre cele mai groaznice catastrofe create de om din istorie este o sursă de rușine pentru presa pro-Kremlin, scrie publicația The Moscow Times.
Acum, presa lui Putin a lansat o cruciadă împotriva serialului HBO despre Cernobîl.
Citește și:
Un general american acuză Rusia că face teste nucleare în zona arctică. Cum a reacționat MoscovaExperți ONU: Riscul folosirii armelor nucleare, cel mai ridicat de după Al Doilea Război Mondial