Cercetătorii au făcut cea mai amănunțită evaluare de până acum a populației globale de furnici, rezultând că există aproximativ 2,5 milioane de furnici pentru fiecare om de pe Pământ.
N-ar trebui să fie o surpriză atât de mare, având în vedere cât de omniprezente sunt aceste insecte. Cea mai veche furnică fosilizată datează din Cretacic, cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă.
„Furnicile joacă, cu siguranță, un rol foarte important în aproape fiecare ecosistem terestru”, a spus entomologul Patrick Schultheiss de la Universitatea din Würzburg din Germania și de la Universitatea din Hong Kong, coautor principal al studiului.
Sunt foarte importante pentru circuitul nutrienților, procesele de descompunere și dispersarea semințelor plantelor, spune profesorul.
„Furnicile sunt, de asemenea, un grup extrem de divers de insecte, diferitele specii îndeplinesc o gamă largă de funcții. Dar, mai presus de toate, abundența lor mare îi face jucători ecologici cheie”, a spus Schultheiss.
Există peste 12.000 de specii cunoscute de furnici, care în general sunt negre, maro sau roșii și au corpuri segmentate în trei părți.
„Am fost uimit că biomasa furnicilor era mai mare decât cea a mamiferelor și păsărilor sălbatice combinate și că atinge 20% din biomasa umană. Acest lucru vă oferă o înțelegere a amplorii impactului lor”, a spus coautorul principal al studiului, Sabine Nooten.
Cercetătorii și-au bazat analiza pe 489 de studii ale populațiilor de furnici de pe fiecare continent pe care trăiesc insectele.
S-a descoperit că regiunile tropicale găzduiesc mult mai multe furnici decât alte regiuni, pădurile și zonele uscate cu mai multe furnici decât zonele urbane.
Furnicile trăiesc în general în colonii, uneori formate din milioane, împărțite în grupuri cu roluri diferite, cum ar fi muncitori, soldați și regine. Lucrătoarele, toate femele, au grijă de regina mai mare și de urmașii ei, întrețin cuibul și își caută hrană.
„Majoritatea furnicilor sunt, de fapt, extrem de benefice, chiar și pentru noi, oamenii”, a adăugat Schultheiss. „Gândiți-vă la cantitatea de materie organică pe care 20 de cvadrilioane de furnici o transportă, o îndepărtează, o reciclează și o mănâncă.
De fapt, furnicile sunt atât de importante pentru buna funcționare a proceselor biologice, încât pot fi considerate ingineri ecosistemici”.
Vezi și: Cum scapi de furnici