Deşi noua măsură vrea să aducă mai mulţi bani pentru Sănătate, efectele îi vor lovi indirect tot pe angajaţi! Noul proiect de lege a sănătăţii prevede ca angajatorii să plătească la fel ca şi până acum 5,2% la CAS pentru fiecare angajat. Diferenţa e că pentru salariile mai mici decât venitul mediu pe economie suma plătită la CAS va fi egală cu cea plătită pentru venitul mediu. La ora actuală, salariul mediu brut pe ţară e de 2.200 de lei, la care angajatorul plăteşte 114 lei la CAS. Dacă, proiectul de lege se aprobă, pentru fiecare salariat cu leafa mai mică decât salariul mediu brut pe ţară angajatorul va trebui să plătească tot 114 lei. Asta înseamnă, de exemplu, că pentru un angajat cu salariul minim pentru care plăteşte acum 40 de lei, va trebui să dea în plus 74 de lei. Măsura vizează peste 2,5 milioane de oameni cu lefuri sub venitul mediu.
Angajatorii nu par dispuşi să plătească în plus, ba mai mult, spun că pentru recuperarea pierderilor vor fi tentaţi să reducă din personal sau să micşoreze salariile. “Aceste schimbări vor afecta cu siguranţă companiile, care vor fi obligate să ia noi măsuri în ceea ce priveşte strategia de resurse umane”, ne-a spus Eliza Nechifor, reprezentanta unei firme de recrutare. “Patronatele, de asemenea, nu vor creşterea contribuţiilor, însă e nevoie de mai mulţi bani la Sănătate”, ne-a spus Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Legea se află încă în dezbatere publică şi se bucură de mulţi susţinători din rândul Guvernului.
Cum sunt afectaţi cititorii
- Pierde 42 de lei. Cosmina Păun, 20 de ani, promoter, salariu de 1.000 de lei: “Dacă va intra în vigoare, asta e! Mai tai o ieşire cu prietenii de pe lista bugetului. Sunt dezamăgită de cum sunt trataţi angajaţii în România. Nu am foarte multă experienţă, dar banii sunt puţini pentru câtă muncă facem”.
- Pierde 53 de lei. Cristea Laurenţiu, 35 de ani, muncitor, salariu de 860 de lei: “Dacă mă pune patronul să plătesc, mai bine plec, îmi dau demisia sau îi cer să lucrez la negru! Decât să dau bani la stat pentru medici, mai bine îi păstrez. E mai bine, pentru că oricum la doctor ajung din an în Paşti şi când ajung fără bani în plus nu rezolv!”.
- Nu pierde nimic. Andreea Farteş, 24 de ani, analist, salariu de aproximativ 2.000 de lei: “Salariul meu brut depăşeşte 2.200 de lei, aşa că poate nu o să mă afecteze măsura. Dar ceea ce nu mi se pare corect este că suplimentează taxele. Impozitele sunt mari, contribuţiile, la fel, am rămas din ce în ce mai puţini angajaţi în România, iar măsura ne va împuţina şi mai şi. Sunt necesari banii în plus la sănătate, dar nu aşa”.
- Pierde 4 lei. Marius Severin, 25 de ani, agent de vânzări, salariu de 1.500 de lei: “Este nasol! Nu-mi convine deloc că ne tot iau bani. Nu mai ştiu ce să inventeze ca să strângă la buget. De fiecare dată apare altceva. De ce să plătesc eu pentru cei care nu au grijă de sănătatea lor, care ajung la medic şi care cheltuiesc banii din salariul meu? Eu n-am mai fost la doctor de un an. Cea mai bună este asigurarea pri- vată”.
- Pierde 58 de lei. Niculae Mica, 63 de ani, şofer, salariu de 800 de lei: “Nu m-ar afecta prea tare, pentru că în câţiva ani ies la pensie. Aşa cum am dat bani la stat atâţia ani, mai pot să dau. Dar mă supără enorm pentru că am copii care muncesc de-şi rup oasele pe trei lei şi din banii ăia puţini statul nu se mai satură să ia. Normal că patronul nu o să plătească şi o să-mi ceară mie să dau banii.”
- Pierde 65 de lei. Zoica Burciu, 39 de ani, menajeră, salariu de 700 de lei: “Pentru mine şi un leu să dau înseamnă prea mult. Nu mi se pare corectă măsura, pentru că dacă şefu nu vrea să plătească, o să-mi ceară mie să dau banii respectivi sau o să-mi scadă salariul fără să mă mai întrebe. Dacă-mi convine bine, dacă nu, pot să plec. Asta e mentalitatea românească. Aşa că la salariul meu mic, m-au nenorocit!”