UPDATE ora 21:35. „S-a solicitat medicație, concentratoare de oxigen care vor veni duminică, ca să deschidem unitatea modulară de la Pipera. Cu concentratoarele vom putea să deschidem locuri pentru pacienți care au nevoie de oxigen, dar nu în cantități mari. Avem pe teritoriul României stocul RESCUE pentru ventilatoare, 270 pe teritoriul României. Este nevoie de concentratoare și am solicitat din stocurile RESCUE. Vom primi duminică primele 200 și ulterior 50”, a declarat șeful DSU, vineri seara, într-o intervenție la Digi24.
Janez Lenarčič, comisarul european pentru Gestionarea crizelor, a transmis că „Uniunea Europeană este alături de România pe fondul creșterii numărului cazurilor de COVID-19. Prin mecanismul său de protecție civilă, UE trimite 250 de concentratoare de oxigen pentru a trata pacienții cu simptome acute”.
The 🇪🇺 stands by Romania amid the country’s surge in #COVID19 cases.
— Janez Lenarčič (@JanezLenarcic) October 8, 2021
Via its Civil Protection Mechanism, the EU is sending 250 oxygen concentrators to treat patients with acute symptoms:
📍 200 devices from #rescEU stockpile in 🇳🇱
📍 50 devices from 🇵🇱
#StrongerTogether
Cu doar câteva ore înainte, șeful DSU, Raed Arafat, anunţase, într-o conferință de presă, că România are oferte clare pentru a primi concentratoare de oxigen din partea Poloniei şi din partea Olandei, prin programul rescEU al Uniunii Europene.
„Avem pentru concentratoare oferte clare din partea Poloniei şi din partea programului rescEU al Uniunii Europene din partea Olandei. La Tocilizumab aşteptăm, pentru că problema livrării dozelor de către firma producatoare se pare că nu este numai în România, dar avem promisiuni şi sunt mai multe ţări partenere din cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană care încearcă să găsească soluţii să ne sprijine. Există o discuţie deja pe un medicament pe anticorpi monoclonali cu Germania, care se perfecţionează la acest moment, urmează să fie oferită o cantitate, dar aceste lucruri se vor confirmă în final, când intră în Mecanism. Concentratoarele de oxigen din partea Poloniei şi cele din partea programului rescEU aici clar că ele sunt deja oferite şi urmează să stabilim modul în care vor fi aduse în România şi când vor ajunge în România, ca să putem să le folosim”, a declarat Raed Arafat.
Ministerul Sănătății a solicitat pe 5 octombrie Departamentului pentru Situații de Urgență activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumab, medicament antiinflamator folosit în tratarea COVID-19.
Practic, prin activarea Mecanismului european de protecție civilă, România speră să cumpere medicamentul de la alte țări, dacă acestea au stoc peste necesar, în condițiile în care producătorul a anunțat că nu mai poate face livrări în țara noastră până la finalul anului, din lipsă de stoc.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro