Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) – cel care “păstoreşte” deacum celebrul 112 pomenit pe lista neagră şi în cazul tragediei din Apuseni -, este în campanie de promovare a numărului de urgenţă.
La metrou, în autobuze, clipul audio îndeamnă cetăţenii cu spirit civic să anunţe orice faptă antisocială. Însă mai marii STS-ului au uitat că în România trăiesc şi vreo 25.000 de surdomuţi care, oricât ar fi de binevoitori, nu pot vorbi cu operatorii de la 112.
“În ţară, numărul persoanelor care sunt în imposibilitatea de a apela numărul de urgenţă 112 din cauza deficienţelor de auz şi de vorbire se ridică la jumătate de milion, dintre care vreo 25.000 sunt surdomuţi. Când sunt în pericol, aceşti oameni trebuie să găsească pe cineva care să-i cheme pe salvatori. Asta dacă au noroc”, ne-a declarat Mihai Grecu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România.

Alerta prin SMS, folosită în Europa

Acesta a continuat: “ANSR are protocoale cu STS şi cu Ministerul Muncii prin care încercăm să introducem SMS-ul la 112, aşa cum este şi în celelalte state europene. SMS-ul-alertă ar urma să conţină câteva texte scurte, şablon, precum «sunt surdomut, am nevoie de poliţie» urmate de repere care să conţină adresa şi tipul de ameninţare. Din păcate, până acum nu ne-a luat nimeni în seamă, iar atunci când viaţa acestor oameni este ameninţată, li se refuză dreptul de a primi ajutor”.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News