Timp de zece ani parintii celor doua gemene nu au indraznit sa se gandeasca la o operatie de separare a siamezelor.
Pe de o parte, operatia ar fi costat cu mult peste posibilitatile financiare ale familiei, iar pe de alta parte doctorii consultati au avertizat ca operatia presupune riscuri foarte mari din cauza complexitatii. Zita si Gita Rezakhonovy aveau in comun vezica urinara, doi rinichi, pelvisul si numai trei picioare.
O echipa de medici germani le-a consultat pe gemene si a evaluat costul operatiei la 250.000 de euro. Suma a fost descurajanta pentru parintii fetelor.
Doctorii de la Spitalul de Copii Filatov din Moscova si-au oferit insa serviciile, iar operatia urma sa fie facuta gratuit. Bugetul spitalului nu a putut suporta integral costul interventiei chirurgicale. Pentru a rezolva situatia s-a apelat la sponsori, iar suma a fost in cele din urma stransa.
Operatia, extrem de delicata, a fost pregatita minutios de zeci de medici ortopezi, urologi, anestezisti si chirurgi. Interventia chirurgicala, condusa de profesorul Yury Isakov, seful Academiei Ruse de Stiinte Medicale, a durat mai mult de zece ore.
Pe langa chirurgi, anestezistii au trebuit sa faca fata unei situatii nemaiintalnite: una din gemene a reactionat foarte bine la anestezice, in timp ce la sora ei au aparut problemele. Cu toate acestea, operatia a reusit, nu fara emotii, totusi.
De mai bine de un an, fetitele urmeaza un program intens de recuperare fizica. Amandoua folosesc cate un picior, celalalt fiind inlocuit de o proteza. Zita si Gita Rezakhonovy trebuie sa in-vete sa mearga din nou si sa-si traiasca vietile separat.
Cercetarile medicale au scos la iveala ca siamezii se dezvolta din acelasi ovul fecundat: in fiecare caz, acesti gemeni au acelasi sex si aceleasi trasaturi genetice. Primul caz cunoscut de astfel de gemeni siamezi a fost gasit pe teritoriul actual al Armeniei.
Cei care au dat nume acestui fenomen au fost gemenii Enga si Changa care s-au nascut in Siam (vechiul nume al Thailandei).