“România nu a avut, până acum, o lege care să reglementeze și să sancționeze hărțuirea psihologică la locul de muncă, atunci când aceasta se manifestă sub altă formă decât discriminarea de gen. Iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care mii sau chiar zeci de mii de angajați experimentează zilnic situații care pot fi încadrate cu ușurință în categoria hărțuirii – conduită ostilă, acțiuni nedorite, stres continuu, amenințări, supraîncărcare și lista poate continua”, a declarat inițiatoarea acestei propuneri, deputata Oana Bîzgan.
Conform Institutul Național de Statistică, numărul celor hărțuiți la locul de muncă ar putea fi mai mare decât cel înaintat de Oana Bîzgan.
O anchetă realizată de INS în 2013 arăta că peste 250.000 români susțin că sunt supuși la hărțuire sau violență psihică, violență fizică sau amenințarea cu violență fizică, presiune sau supraîncărcare la serviciu.
Sancțiuni de până la 200.000 de lei
În noua lege, formele de hărțuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancționate disciplinar, contravențional sau penal, după caz.
Sancțiunile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei. Mai mult, organizațiile vor avea obligația de a asigura măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor de hărțuire psihologică.
În plus, legea prevede și amenzi pentru situațiile în care organizațiile instigă la hărțuire – amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei.
Sub incidența acestei legi intră comportamentele care provoacă deteriorarea condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau a demnității salariatului, care pot duce la deteriorarea sănătății fizice și mai ales mentale a angajatului sau care au potențialul de a afecta parcursul profesional al acestuia.
Un mediu de lucru adecvat pentru fiecare om
“Este una dintre cele mai de interes inițiative din mandatul prezent, de la momentul depunerii și până acum, am primit aproape săptămânal solicitări vizavi de acest subiect. Astăzi pot să le transmit tuturor acestor persoane că am mai făcut un pas spre respect reciproc și demnitate”, a mai comentat Oana Bîzgan după votul din Camera Deputaților.
Prevederile înscrise în cadrul propunerii legislative se aplică la toate nivelurile, atât între angajații aflați pe aceleași trepte ierarhice, cât și între angajați care ocupă poziții diferite.
Oana Bîzgan este deputată independentă și membră a Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Ca deputată independentă a reușit să propună și să treacă prin Parlament 9 legi din sfera justiției sociale și a egalității de șanse.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!