Ziarul Libertatea s-a săturat de neputinţa autorităţilor. De azi, începem un serial care îi va ajuta pe guvernanţi să mai scoată ţara din criză. Noi le dăm soluţiile! Ei… să se descurce!
“E criză, n-avem bani”, asta declară zilnic autorităţile atunci când li se cere să finanţeze mai mult învăţământul sau sănătatea. Total fals. Mai mult, statul român s-a împrumutat 20 de miliarde de euro la FMI şi la Banca Mondială pentru a face rost de bani să plătească salariile bugetarilor şi pensiile. Există bani, numai să vrea guvernul să-i obţină. Libertatea vine cu o sugestie: domnule premier, vindeţi clădirile aflate în administrarea statului şi puteţi obţine 2.500.000.000 de euro!
Clădirile, folosite de politicieni
Sute de clădiri, din care majoritatea case de protocol, apartamente de serviciu sau zeci de hoteluri şi vile, situate în staţiuni turistice de renume, se află în administrarea Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).
Iată câteva clădiri pe care, dacă statul le-ar vinde, ar face rost de bani
Hotel Furnica,Sinaia Hotel Furnica din Sinaia. Are 3 stele şi 25 de spaţii de cazare | Hotel Economat, Sinaia Hotel Economat situat lângă Palatul Peleş din Sinaia, Prahova. Hotelul de 3 stele are 34 de camere |
Hotel Triumf, Bucureşti Hotel Triumf din Bucureşti. Are 3 stele şi 98 de spaţii de cazare | Hotel Doina, Neptun Hotelul Doina din Neptun are trei stele şi 320 de camere |
Casa de oaspeţi, Suceava Aşa arată Casa de oaspeţi a RA-APPS-Suceava | Hotel Cindrel, Păltiniş Hotel Cindrel din Păltiniş, judeţul Sibiu. Unitatea de 4 stele are 48 de spaţii de cazare |
Hotel Gloria,Suceava Hotelul Gloria aflat în centrul oraşului Suceava are 3 stele şi 32 de camere | Hotel Mara,Sinaia Hotelul Mara din Sinaia are 3 stele şi are 138 de camere |
De ele se folosesc doar politicienii de la nivel central sau local, care stau în ele, plătind chirii modice, sau îşi trimit rudele să îşi petreacă vacanţele, la preţuri foarte mici, în staţiuni precum Sinaia (Prahova), Neptun (Constanţa) sau Mamaia (Constanţa). Românul de rând nu are nici un beneficiu de pe urma folosirii acestor clădiri. În schimb, dacă se cer bani pentru repararea şcolilor, a spitalelor sau a drumurilor, guvernanţii răspund că nu sunt bani. Conform ultimei evaluări a patrimoniului RA-APPS, realizat în anul 2005, valoarea imobilelor aflate în administrarea instituţiei se ridică la 2.500.000.000 de euro.
Şi nu este ideea noastră!
State precum Germania, Marea Britanie, Franţa sau Grecia au apelat la această variantă, la vânzarea unor proprietăţi ale statului, pentru a ieşi din impas. “Franţa a scos la vânzare, în plină criză, circa 2.000 de proprietăţi şi a făcut nişte miliarde de euro, de ce nu am face şi noi la fel?“, a declarat analistul economic Răzvan Orăşanu pentru Ziarul Financiar.
Politicienii blochează procesul de înstrăinare
Ca de obicei, în România, lucrurile se mişcă extrem de greoi. În cabinetele de la Palatul Victoria se coace un proiect de lege care prevede vânzarea unora din clădirile RA-APPS. Guvernul ar vrea să înstrăineze majoritatea imobilelor din portofoliul instituţiei, însă trebuie, mai întâi, să le treacă din proprietatea publică în cea privată a statului, au precizat pentru Mediafax surse oficiale. Conform aceloraşi surse, discuţiile sunt complicate şi din cauza presiunilor care se fac de unii dintre politicieni, care ar dori ca locuinţele de protocol şi cele de serviciu, multe din ele aflate în folosinţa lor, să nu fie totuşi vândute.
Nemţii şi francezii şi-au stabilit planuri de încasări
Pentru a face rost de bani la buget, Germania şi-a creat un departament responsabil cu vânzarea proprietăţilor aparţinând statului, obiectivul fiind valorificarea, în următorii cinci-şase ani, a jumătate din portofoliul de proprietăţi în valoare de 6,8 miliarde de euro. Şi Franţa şi-a propus să vândă 6% din stocul său total de clădiri în următorii trei ani, în scopul reducerii deficitului fiscal înregistrat în ultima perioadă. Practic, autorităţile din această ţară scot la vânzare 1.700 din cele 28.000 de active aflate în proprietatea guvernului. În plină criză, oficialii francezi speră să reuşească să vândă cel puţin 750 de clădiri.
Citeşte mâine câţi bani poate scoate statul din vânzarea acţiunilor
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!