Situl Saqqara, aflat la aproximativ 15 kilometri sud de celebrele piramide din Giza, este înscris în patrimoniul mondial al UNESCO şi este cunoscut pentru celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser.
Monumentul a fost construit în jurul anului 2.700 înainte de Hristos de către arhitectul Imhotep și este considerat unul dintre cele mai vechi pe de glob.
Printre cele 150 de statuete descoperite se află și cea a lui Imhotep, medic și arhitect din Antichitate, care a fost mai apoi zeificat.
Inventator a „revoluţionat arhitectura” în lumea antică, a declarat luni presei Mostafa Waziri, director al Consiliului Suprem de Antichităţi.
Acesta mai spune că „descoperirea mormântului lui Imhotep” este unul dintre principalele obiective ale misiunii arheologice, care a avut deja 4 sesiuni de excavări.
În afară de statuia lui Imhotep au mai fost găsite și altele, tot din bronz, reprezentând zeităţi din panteonul egiptean – Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum şi Anubis, a transmis Ministerul Turismului şi Antichităţilor într-un comunicat.
Au mai fost descoperite şi „250 de sarcofage din lemn cu mumii” datând din secolul V înainte de Hristos, a precizat Waziri.
În unul dintre ele, un papirus „intact” şi „sigilat”, de nouă metri lungime, găsit de arheologi, a fost imediat transferat laboratorului muzeului egiptean din Piaţa Tahrir, din Cairo, pentru a fi restaurat şi analizat aici. Arheologii sunt de părere că artefactul conține capitole din Cartea Morţilor.
Sarcofagele vor fi transferate la noul Mare Muzeu Egiptean, în apropiere de platoul Giza, pe care autorităţile speră să-l inaugureze în acest an, după multiple întârzieri.
Cairo se bazează pe aceste noi descoperiri pentru a relansa turismul, afectat de COVID-19 și, anterior, de Primăvara Arabă din 2011.