”Este foarte greu să intri în zona cultelor, în general, pentru că este un sistem închis. Oamenii se tem pentru că este un sistem care se bazează pe beneficii în schimbul complicității”, a spus Diana Oncioiu. Ea a relatat că în multe cazuri preoții nu și-au asumat să vorbească deschis despre situații anormale din biserică, fie abuzuri sexuale, fie acte de corupție, invocând legea ascultării pe care este dator să o respecte fiecare cleric în raport cu ierarhii săi. Chiar dacă aceștia ar comite fapte care contravin preceptelor bisericii, păcatul va cădea doar asupra respectivilor ierarhi și vor fi judecați pe lumea de apoi. ”Până atunci avem niște legi pe lumea asta pe care ar trebui să le respectăm toți”, a comentat Diana Oncioiu.
Când niște copii au fost abuzați, grija mea nu mai este imaginea
Ea a menționat că au fost cazuri în care au fost respinse solicitări făcute în baza Legii accesului la informații de interes public, deși erau situații în care cultele au primit și cheltuit bani publici.
”Biserica Ortodoxă reacționează cu tăcere de cele mai multe ori. Dacă te duci la patriarhie cu ceva dintr-o mitropolie spun că trebuie să te întorci la mitropolie (…) În loc să vorbească cu noi, purtători de cuvânt au ieșit în presă și au spus că suntem agenție de spionaj”, a spus Oncioiu.
Însă lipsa de transparență și tăcerea autoimpusă se fac simțită și în cazuri mult mai grave decât modul în care sunt cheltuiți banii primiți de la buget. ”E un sistem închis în care oamenii buni pot fi uneori complici prin tăcerea lor la lucrurile care nu sunt în regulă (…) Ne-am ciocnit de oameni care, deși știau niște lucruri, ne spun să nu facem rău să nu stricăm imaginea. Dar când niște copii au fost abuzați, grija mea nu mai e imaginea și poate nu ar trebui să fie nici a oamenilor”, a conchis Diana Oncioiu.
Citește și:
Anchetele care sperie Biserica. Motivele pentru care a fost amenințată jurnalista Diana Oncioiu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro