„Se așteaptă ca această cifră (28 de miliarde de euro, n.r.) să crească în perioada următoare, pe măsură ce livrările concrete vor fi confirmate în continuare”, scrie în document. Cifrele reflectă contribuțiile din capitalele europene și prin canalele organizate la nivel central de Bruxelles.
Documentul subliniază că cifra de 21,2 miliarde de euro pentru acest an este o estimare „preliminară” bazată pe detalii furnizate de un „număr limitat” de țări din cadrul blocului comunitar.
În condițiile în care ultimul pachet de ajutor american pentru Ucraina este blocat în Congresul SUA, povara de a ajuta Kievul să respingă invazia Rusiei cade din ce în ce mai mult pe umerii Europei.
De la începutul invaziei şi până în luna septembrie 2023, SUA au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor transmise de ministrul ucrainean al Apărării de atunci, Oleksii Reznikov.
Într-un articol de opinie publicat miercuri, liderii a cinci țări UE – Germania, Republica Cehă, Olanda, Estonia și Danemarca – au cerut Europei să se angajeze să acorde sprijin pe termen lung Ucrainei.
Ceea ce este din ce în ce mai evident, însă, este că UE nu va putea trimite 1 milion de obuze de artilerie de 155 de mm Ucrainei până în luna martie a acestui an, așa cum a promis.
Potrivit documentului, pregătit pentru o reuniune informală a miniștrilor apărării din țările UE, care va avea loc miercuri la Bruxelles, UE nu va reuși să-și atingă acest obiectiv până în martie, dar se așteaptă ca blocul comunitar să îl depășească și să trimită 1,1 milioane de obuze Ucrainei până la sfârșitul anului.
Până la finalul anului trecut, țările UE au furnizat Kievului aproximativ 330.000 de proiectile de artileri.
De asemenea, producția de muniție la nivelul UE a crescut masiv, conform documentului.
„Pe baza feedback-ului din partea industriei europene de apărare, capacitatea de producție europeană de (proiectile de) 155 mm a crescut deja cu peste 40% de la începutul războiului”, se mai arată în document, care menționează că firmele europene vor putea produce un milion de obuze pe an până în primăvară și 1,4 milioane de obuze pe an până la finalul lui 2024.
Potrivit aceluiași document, până la jumătatea lunii februarie, misiunea de asistență militară a UE va fi antrenat 40.500 de soldați ucraineni.
Apelul celor cinci premieri europeni
Cinci şefi de guverne din Uniunea Europeană (UE), cancelarul german Olaf Scholz şi premierii Mette Frederiksen (Danemarca), Petr Fiala (Cehia), Kaja Kallas (Estonia) şi Mark Rutte (Olanda) au cerut miercuri „dublarea eforturilor” în favoarea Ucrainei, într-un editorial publicat în cotidianul britanic The Financial Times (FT), înaintea summitului european programat joi la Bruxelles destinat susținerii financiare a Kievului.
„Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a garanta menţinerea sprijinului nostru atât timp cât va fi nevoie”, scriu Scholz, Frederiksen, Fiala, Kallas şi Rutte, citați de AFP.
„Ucraina nu dispune de cantităţi suficiente de muniţie de artilerie. Iar angajamentele în susţinerea militară riscă să nu răspundă nevoilor” Kievului, avertizează ei, potrivit News.ro.
Cei cinci şefi de guverne cer astfel „prietenilor şi partanerilor Ucrainei să se angajeze din nou în favoarea unei susţineri militare durabile şi pe termen lung a Ucrainei, ca responsabilitate comună a UE”.
Ei au semnat acest editorial în contextul în care unele state membre ale UE, cu Germania în frunte, au cerut în mod repetat în ultimele săptămâni ca țările blocului comunitar să facă mai mult în privinţa sprijinirii militare a Ucrainei.
De asemenea, o evaluare este în derulare în vederea stabilirii bilanţului contribuţiilor fiecărui stat membru în efortul de ajutorare a Kievului, înaintea summitului european de joi.
Discuţii aprinse urmează să aibă loc în vederea ajungerii la un compromis, în contextul în care premierul ungar Viktor Orban s-a opus prin veto, în decembrie anul trecut, acordării Kievului unei finanțări în valoare de 50 de miliarde de euro, eșalonată pe o perioadă de patru ani.
„La începutul anului trecut, UE s-a angajat la un obiectiv ambiţios: să furnizeze Ucrainei un milion de obuze de artilerie până la sfârşitul lui martie 2024. Realitatea dură este că nu am atins acest obiectiv”, au recunoscut cei cinci şefi de guverne, în editorialul publicat în FT.
„Ceea ce este urgent azi este să trimitem muniţie şi sisteme de armament, şi anume obuziere, tancuri, drone şi apărare antiaeriană de care Ucraina are nevoie atât de urgentă pe teren. Acum”, au îndemnat ei.
Toate pistele sunt avute în vedere în acest sens, cei cinci lideri recomandând „donaţii din stocuri existente sau achiziția în comun de muniţie prin intermediul industriilor noastre de apărare”.
Citiți și:
UE admite că a ratat ţinta de a furniza 1 milion de obuze Ucrainei. Potrivit lui Josep Borrell, livrările au ajuns de-abia la jumătate
Olaf Scholz le reproșează statelor UE că sprijinul militar acordat Ucrainei este „insuficient”
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
Elye • 01.02.2024, 20:39
Ucraina este o țară europeană și merită tot ajutorul, în curând va fi în UE, doar nu lasă Europa pe noi vecini cu rușii...
..ZORRO.. • 01.02.2024, 17:47
... politica UE: isi distruge economia ca sa ajute Ucraina: asta e Ucr: saracirea Europei si profitul SUA...
hurricane • 01.02.2024, 14:49
doar gura de ue, ca ajutorul incetinel sau ca bebelusii dea busilea