Unul dintre cele mai tragice lucruri despre criza reprezentată de coronavirus este că poate ruina viața oamenilor fără să fie nevoie să îi infecteze. 

Fie că vorbim despre amplificarea bolilor mintale din cauza izolării sau pierderea locului de muncă atunci când cineva trăiește de la salariu la salariu, pandemia perturbă mijloacele de trai într-o manieră care nu a mai fost văzută în timpul vieții noastre.

Mai bine de 28 de milioane de intervenții chirurgicale în lume vor fi anulate sau amânate în 2020. În fiecare săptămână de carantină severă rezultă în 2,4 milioane de operații neefectuate

Printre cei care riscă să piardă cel mai mult sunt și pacienții non-coronavirus care erau pe cale să fie supuși unei intervenții chirurgicale. Întrucât cazurile COVID-19 au devenit piesa centrală a sistemelor de asistență medicală din întreaga lume, un număr uluitor de intervenții chirurgicale vor trebui anulate sau amânate. 

Pacienții non-COVID plătesc prețul crizei

Conform unui nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, în jur de 28,4 milioane de intervenții chirurgicale elective din întreaga lume vor fi anulate în 2020.

Această estimare se bazează pe activitatea – sau lipsa acesteia – în timpul unei perioade de 12 săptămâni de întrerupere maximă a serviciilor spitalicești din cauza COVID-19. Modelul generat de echipa de cercetare sugerează că fiecare săptămână suplimentară de întrerupere a serviciilor spitalicești are ca rezultat alte 2,4 milioane de intervenții chirurgicale anulate, unele dintre ele fiind pentru afecțiuni care pot pune viața în pericol, precum cancerul.

“În timpul pandemiei COVID-19, intervențiile chirurgicale elective au fost anulate pentru a reduce riscul pacienților de a fi expuși la COVID-19 în spital și pentru a sprijini răspunsul spitalicesc la criză, de exemplu prin transformarea sălilor de operații în unități de terapie intensivă. Deși sunt esențiale în acest moment, anulările reprezintă o povară grea pentru pacienți și societate”, spune Aneel Bhangu, chirurg consultant și lector la unitatea de cercetare în domeniul sănătății globale de la Universitatea din Birmingham, într-un comunicat de presă.

Starea pacienților se poate deteriora, afectându-le calitatea vieții, pe măsură ce așteaptă operația reprogramată. În unele cazuri, cum ar fi cancerul, intervențiile chirurgicale întârziate pot duce la un număr de decese prevenibile.

Aneel Bhangu, chirurg:

Operațiile ortopedice și cele pentru cancer sunt printre procedurile anulate

Aproximativ 73% din toate intervențiile chirurgicale planificate la nivel mondial ar fi anulate în timpul unei întreruperi maxime de 12 săptămâni din cauza COVID-19, sugerează modelul cercetătorilor. 

Cele mai frecvente intervenții chirurgicale anulate sau amânate sunt procedurile legate de ortopedie, care ar însuma 6,3 milioane de operații. Intervențiile chirurgicale pentru cazurile de cancer anulate ar fi în jur de 2,3 milioane, la nivel global.

De curând, un alt studiu a constatat că pandemia a redus dramatic numărul de transplanturi de organe. În Statele Unite, scăderea numărului de transplanturi de la donatorii decedați a fost de aproximativ 50%, în timp ce Franța a înregistrat o scădere uluitoare – 91% a transplanturilor.

În acest an s-ar putea observa o perturbare și mai mare a intervențiilor chirurgicale, dacă țările de pe glob se confruntă cu un al doilea val de infecție mai grav decât cel din februarie și martie.

Doar în Marea Britanie se estimează că au fost anulate 516.000 de intervenții chirurgicale, dintre care 36.000 au fost proceduri legate de tratarea cazurilor de cancer.

Cercetătorii estimează că ar fi nevoie de 11 luni în Marea Britanie pentru a prinde din urmă intervențiile chirurgicale anulate sau amânate, dacă NHS (sistemul de sănătate britanic) reușește cumva să crească numărul de intervenții chirurgicale efectuate fiecare lună cu 20%, comparativ cu activitatea dinaintea pandemiei.

Fiecare săptămână suplimentară de întrerupere a serviciilor spitalicești are ca rezultat anularea a 43.300 de intervenții chirurgicale suplimentare, de aceea este important ca spitalele să evalueze în mod regulat situația, astfel încât chirurgia electivă să poată fi reluată cât mai devreme.

Dmitri Nepogodiev, cercetător pe chirurgie globală de la Universitatea din Birmingham:

“Ca să recuperăm timpul pierdut, Serviciul Național de Sănătate ar pierde cel puțin două miliarde de lire sterline. Guvernul trebuie să se asigure că NHS are la dispoziție finanțare și resurse suplimentare pentru a elimina întârzierea”, a mai spus el.

Descoperirile au fost raportate în revista științifică British Journal of Surgery.

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News