Relatarea TASS arată că jumătate dintre aceștia sunt rezidenți ai regiunilor Donețk și Luhansk, pe care autoritățile ruse le consideră republici independente și le numesc „RPD” (Republica Populară Donețk) și „RPL” (Republica Populară Luhansk). Se presupune că peste 33.000 de locuitori ai Ucrainei, inclusiv 11.241 de copii, se află în centre de cazare temporară în Rusia, iar restul sunt „cazați la rude și în privat”. Câți cetățeni ai Ucrainei, care au intrat în Rusia după începerea războiului, au părăsit ulterior teritoriul rus – nu se spune în articolul TASS.

Potrivit datelor oficiale ale ONU, peste 1.700.000 de refugiați din Ucraina au fost înregistrați în Rusia până pe data de 19 iulie, adică mai mulți decât în orice altă țară europeană. În total, aproape 6 milioane de refugiați ucraineni sunt înregistrați în lume, dintre care peste 3.700.000 au primit oficial protecție temporară în țările UE.

De regulă, oamenii merg în Rusia din zonele de război din estul și sudul Ucrainei, deoarece este foarte dificil sau imposibil să plece de acolo pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev. Autoritățile ucrainene susțin însă că, în ceea ce-i privește pe cetățenii ucraineni care au ajuns în Rusia, nu se poate vorbi de „refugiați” și spun că aceștia sunt oameni „scoși cu forța” din țară sau „deportați”. Președintele Volodimir Zelenski a declarat, pe 13 iulie, că „două milioane de oameni de-ai noștri au fost duși în Rusia”.

„Transferul forțat al populației civile pe teritoriul statului agresor, în special al copiilor, prezintă semne de răpire”, a transmis, într-o declarație, Ministerul de Externe de la Kiev, în martie 2022. „Astfel de acțiuni reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional”, a mai susținut Ministerul ucrainean de Externe, potrivit BBC.

În timp ce adulții și familiile care au părăsit Ucraina pentru Rusia au, de regulă, posibilitatea de a pleca dacă doresc, situația este diferită în cazul orfanilor. Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind eliberarea simplificată a cetățeniei ruse pentru aceștia. În același timp, în conformitate cu Convenția de la Geneva pentru protecția persoanelor civile pe timp de război, copiilor de pe teritoriul unde se desfășoară ostilități trebuie să li se asigure coridoare umanitare către zona sigură a țării lor de origine sau a unei țări neutre.

Potrivit publicației „Nimage”, 108 orfani cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, care locuiau pe teritoriile din estul Ucrainei, au fost deja dați în plasament unor părinți adoptivi din Rusia. În același timp, Ucraina nu și-a dat consimțământul pentru plecarea și adopția lor.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News