Unii dintre cei mai bogați condamnați apelează la trucul de a-și pasa averea pe numele unor rude sau iubite, pentru ca statul să nu poată recupera prejudiciile stabilite de judecători sau pentru a scăpa de sechestrul asigurator cerut de anchetatori. Cu toate acestea, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reușit, în cursul anului trecut, un nou record al activității lor din punct de vedere al finanțelor aduse la bugetul de stat.

“Valoarea bunurilor indisponibilizate şi a conturilor bancare poprite prin decizii ale procurorilor a fost, în 2015, de 12 miliarde de lei, sumele şi bunurile pentru care s-au instituit măsuri asigurătorii crescând constant în ultimii ani. În 2007, valoarea sechestrelor dispuse de procurori a fost de 158 de milioane de lei”, se precizează într-un raport al organizatiei non-guvernamentale Freedom House care a privit activitatea Parchetului Anticorupție.

La cele 12 miliarde le de lei, aproximativ 2,7 miliarde de euro, cât este valoarea sechestrelor, se mai adugă suma de 194 de milioane de euro stabilite de judecători ca fiind prejudiciii realizate în dauna statului de condamnații din dosarele de corupție de anul trecut. În total, se obține suma de 2,9 miliarde de euro în dreptul DNA de-a lungul anului trecut.

Giovanni și-a cedat vila de mafiot mamei

Sunt însă și afaceriști, politicieni rapace care sunt gata să renunțe în acte la averile de sute de milioane de euro pentru a împiedica transferul unei părți a averilor în bugetul public. Unul dintre aceștia este chiar celebrul impresar Giovanni Becali. Condamnat alături de fratele lui, Victor Becali, în 2014, în Dosarul “Transferurilor din fotbal”, agentul trebuia să plătească un prejudiciu de peste 22 de milioane de lei. Așa cum a precizat ANAF-ul, inspectorii fiscali nu au recuperat nici un leu din această sumă stabilită de Curtea de Apel București.

Asta pentru că după ce a început ancheta DNA, în 2010, cei doi frați și-au trecut averea pe numele mamei, Everdichi Becali. Inclusiv vilele realizate după un model din filmul “Serpico”cu Al Pacino au fost trecut pe numele mamei. Așa că aceasta încasa, teoretic, 100.000 de euro pe lună din închirierea vilelor către o grădiniță particulară. După decesul mamei, din 2013, Giovanni Becali a renunțat la moștenire în favoarea sorei, Mariana Becali.

Considerat, în 2013, cel mai bogat român, cu o avere de peste un miliard de euro, Ioan Niculae, patronul clubului de fotbal Astra, și-a trecut case, acțiuni și terenuri pe numele amantei, Nicoleta Toncea, dar și a fiicei, Adina Niculae. Asta pentru a scăpa de procurorii DIICOT de această data, care încercau să-I pună sechestrul asigurator în dosarul gazelor ieftine.

Nici politicienii nu sunt cu dare de mână, deși judectorii au stabilit că au produs prejudicii. Spre exemplu, Relu Fenechiu refuză să plătească SC Servicii Energetice Moldova SA, motivând că nu are venituri sau proprietăți.

 
 

Urmărește-ne pe Google News