Dacă ești locuitor al Bucureștiului, poți crede că știi străzile și clădirile ca pe propriile buzunare și totuși orașul să îți ofere mereu surprize. Și nu ne referim la construcțiile apărute peste noapte, ci la o istorie pe care am uitat-o, pentru că edificiile care amintesc de ea se află, într-un fel sau altul, ascunse de ochii noștri. Unele clădiri vechi, dar cu o arhitectură superbă, se află, pur și simplu, în zone mai puțin circulate, altele au rămas mult timp nerenovate sau nedeschise publicului.
Iată câteva dintre cele mai interesante clădiri istorice din București, despre care este posibil să nu cunoști foarte multe informații, chiar dacă ai trecut de multe ori pe lângă ele:
Vila Oromolu
Un nume nu tocmai familiar și, cu toate acestea, dacă locuiești în București sau dacă drumurile te poartă des spre Capitală, sunt mici șansele să nu fi reperat până acum această clădire interbelică impresionantă, aflată pe Bulevardul Aviatorilor, la numărul 8A. Clădirea, terminată în 1927 și considerată monument istoric, a fost reședința unuia dintre primii guvernatori BNR, dar a fost afectată serios de bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Vestea bună este că acum îi poți trece pragul, în mod gratuit, pentru că recent a fost deschis aici Qreator by IQOS, un spațiu de lucru și întâlnire destinat celor care lucrează în industrii creative, dar și bucureștenilor care își doresc o schimbare de decor față de locurile mult prea frecventate, mai ales că aici există și zone pentru relaxare și activități culturale, cum ar fi Camera de Relaxare, Camera de Arte Vizuale sau Camera de Dans și Film. Trebuie să mai știi că vila a fost deschisă publicului în urma lucrărilor de restaurare conduse de arhitectul român Dorin Ștefan și a lucrărilor de amenajare interioară realizate în colaborare cu Alessandro Lusito.
Casa Melik
De fapt, Muzeul Theodor Pallady, pentru că asta găzduiește acum această clădire aflată pe strada Spătarului, care este una dintre cele mai vechi din București (secolul 18). Cu toate acestea, Casa Melik are o istorie care are legătură nu cu pictura, ci cu negoțul, fiind inițial proprietatea unui negustor armean, care se crede că ar fi cumpărat-o de la un mare dregător din Țara Românească.
Este o construcție reprezentativă pentru arhitectura românească veche, cu scară interioară de lemn și cerdac la etaj, și a fost restaurată de câteva ori – ultima dată, în urmă cu doar opt ani. Dacă ai drum în zona Armenească, o vizită la Muzeul Theodor Pallady îți oferă ocazia de a afla mai multe despre acest loc.
Castelul Țepeș
Aflată în apropierea Parcului Carol, această construcție ridicată în vremea regelui Carol I, este copia fidelă a Cetății Poienari, având, așadar, un aspect medieval. Cu toate că vizitatorii parcului au remarcat cu siguranță clădirea, puțini dintre ei au reușit să îi treacă pragul, castelul fiind deschis publicului doar de două ori pe an. O bună ocazie pentru a-l vizita ar putea fi Ziua Armatei, sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie.
Clădirea a fost construită în 1908, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de domnie a regelui și se remarcă prin zidurile din cărămidă roșie și turnul circular.
Dacă locuiești aici, ce alte clădiri vechi din București crezi că merită mai multă atenție?
Surse foto: Marco Taliani de Marchio, Shutterstock.com ; Danilovski / Shutterstock.com