Primul seism s-a produs la ora 00:49, în Marea Neagră, la o adâncime de 10 kilometri și a avut o magnitudine de 2,4 grade pe scara Richter. Al doilea cutremur a avut loc în județul Buzău, la ora 08:56, la o adâncime de 126 de kilometri și a avut 3,6 grade. Cel de-al treilea seism a avut 2,5 grade pe scara Richter și s-a produs la ora 12:22, la o adâncime de 83 de kilometri, în județul Vrancea.

Cutremur în Vrancea de 5,3 grade, pe 24 septembrie

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 a avut loc pe 24 septembrie, la ora 2.11, în zona seismică Vrancea. Seismul a fost resimțit în București, în alte orașe din țară. Totodată, cutremurul a fost resimțit în Republica Moldova, Bulgaria, dar și Ucraina și Serbia.

Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a declarat că activitatea seismică în zona Vrancea este normală. Totodată, oficialul consideră că în perioada imediat următoare nu vor mai fi cutremure precum cel din această noapte, cu magnitudinea de 5,3, ci seisme mai mici.

În țara noastră, 607 clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic, iar mai mult de jumătate dintre acestea sunt în București. De astfel, Bucureștiul este capitala sud-europeană cea mai vulnerabilă la cutremure, în special din cauza clădirilor vechi din zona centrală, dar şi din cauza solului.

Ce trebuie să facem în caz de cutremur

Iată recomandările specialiștilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru cazul în care cutremurul vă surprinde în casă:

  • Rămâneți în interior! După primele mişcări seismice, pot urma replici suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. Oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.
  • Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Sau acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.
  • Nu fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.
  • Nu săriţi pe fereastră.
  • Nu folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift încercaţi să ieşiţi cât mai repede.
  • Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe sau mobilier înalt.
  • Nu vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate. Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur.

 
 

Urmărește-ne pe Google News