Când vine vorba despre amenajarea mansardei, sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le ai în vedere. În primul rând, trebuie să iei în calcul că un astfel de proiect necesită o planificare în avans, un buget atent creionat, precum și câteva detalii legate de izolare termică și încălzire care trebuie stabilite de la bun început. Pe de altă parte, va trebui să te decizi asupra unui stil de amenajare, care să corespundă nevoilor și stilului tău. Dacă aspectele legate de proiectare și costuri le vei stabili cu echipa de muncitori care se va ocupa de renovare, la amenajare ai mână liberă să transformi mansarda după bunul tău plac. Iată câteva idei care să te inspire să creezi spațiul ideal pentru tine și întreaga familie.
Cum faci mansarda să pară spațioasă și aerisită
Pentru că mansardele au, de regulă, dimensiuni mai mici decât o încăpere obișnuită și, în plus, ești condiționat și de designul structural al acesteia, va trebui să compensezi lipsa de spațiu cu ajutorul unor trucuri optice. De exemplu, poți opta pentru o zugrăveală în nuanțe deschise de bej sau alb, pentru a mări optic spațiul și a-l face să pară mult mai aerisit. Sau, dacă ești adeptul unui design rustic, una dintre cele mai frumoase idei de amenajare presupune placarea pereților și tavanului cu un astfel de lambriu de lemn, rezistent și ieftin, care să confere acestei încăperi un aspect de casă de vacanță în vârf de munte. Multe pensiuni din zonele montane sunt amenajate astfel, așa că te vei simți ca în concediu de fiecare dată când te vei retrage în mansardă.
Cum amenajezi mobilierul într-o mansardă
Alegerea mobilierului este un alt pas important în amenajarea mansardei. Atunci când te decizi asupra pieselor de mobilier, trebuie să știi exact ce îți dorești de la spațiul pe care îl amenajezi. Vrei ca mansarda să servească drept dormitor, vrei să îți amenajezi aici un birou de lucru sau o vei folosi doar pe post de cameră pentru oaspeți? Din rațiuni de lipsă de spațiu, opțiunile tale vor fi destul de limitate la alegerea mobilierului, însă acest lucru nu înseamnă că nu poți improviza.
De exemplu, un pat confortabil și mare, o noptieră și câteva fotolii-puf vor fi suficiente pentru a decora un spațiu în care să te simți cu adevărat ca acasă. Poți compensa lipsa mobilierului masiv prin alegerea materialelor și suprapunerea texturilor. De exemplu, o lenjerie de pat plăcută la atingere, câteva perne mari și pernuțe decorative, o plapumă pufoasă, peste care pui o pătură moale, din lână vor transforma acest loc într-un sanctuar al confortului,
În schimb, dacă vrei să îți amenajezi un birou în mansardă, va trebui ca amplasarea mobilierului să țină cont de lumina naturală din încăpere. Poți plusa cu câteva lămpi suspendate sau veioze cu lumină caldă, care să te ajute să lucrezi chiar și seara sau în zilele înnorate.
Ce culori poți alegere pentru decorarea mansardei
Pentru că vorbim despre un spațiu de dimensiuni reduse, este indicat să alegi doar două culori pentru amenajarea mansardei. Dacă nu îți plac nuanțele deschise sau nu ți se par foarte practice, poți opta pentru o pată de culoare, cât timp alegi tonuri care să se complimenteze reciproc și să creeze un ambient plăcut la vedere. De exemplu, bejul se completează de minune cu nuanțele de roz, violet sau fucsia, în timp ce albul este mai bine pus în valoare de tonuri de albastru, verde sau roșu.
În cazul în care îți dorești un decor rustic, poți alege materiale în acest stil, care să contureze un design coerent și armonios. În materie de culori, ai la dispoziție nuanțe de bej, ciocolatiu sau rubiniu, iar în ceea ce privește materialele te sfătuim să te orientezi către catifea, scaune de răchită, lână sau covoare tradiționale, cu motive folclorice.
Dacă ții cont de aceste sfaturi, indiferent de stilul de amenajare pe care îl alegi, mansarda ta se poate transforma într-un spațiu funcțional, dar cu un aspect luxos și o atmosferă confortabilă, care te va invita să îți petreci timpul liber și să îți reîncarci bateriile.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Zastolskiy Victor